Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruska v šoku: V posteli našla zdroj rádioaktivity s dávkou havárie reaktora!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Neschovávajte si peniaze do matraca, ani pod vankúš, môže radiť moskovská penzistka. Z bankoviek, ktoré schovávala pod poduškou, dostala dávku rádioaktivity mnohonásobne prekračujú normu. Čosi podobné sa v Moskve prihodilo aj pred dvoma rokmi.

"Jelena bez toho, aby vyšla z domu, sa akoby ocitla priamo pri smutne preslávenej Fukušime. Rádioaktivita z bankoviek bola porovnateľná s dávkou po havárii v jadrovej elektrárni," napísal o prípade denník Moskovskij Komsomolec.

Všetko sa začalo minulý týždeň, kedy si Jelena Kryžanovská (61) v pobočke banky na jednom moskovskom bulvári vybrala zo svojho účtu 50 000 rubľov (asi 1240 eur) v podobe desiatich bankoviek. Obálku s peniazmi potom schovala pod vankúš, kde boli uložené 48 hodín.

"Mám v byte dozimeter, ktorý som si raz kúpila pre každý prípad, aby som kontrolovala potraviny. Keď som ho zase raz zapla, ručička vyletela mimo stupnicu. Prešla som sa s ním po byte, až som vypátrala zdroj radiácie," pochválila sa bývalá výskumníčka.

Vzápätí povolala na pomoc záchranárov z ministerstva pre mimoriadne situácie. Tí na mieste zistili, že dávka rádioaktívneho žiarenia prekračuje prípustnú normu takmer 20000-krát, čo vraj zhruba zodpovedá havárii reaktora, a tak celú záležitosť odovzdali do rúk odborníkom na podobné katastrofy. Tí prekročenie noriem potvrdili aj protokolom po tom, čo obálku s peniazmi premiestnili do oloveného kontajnera, vzápätí odvezeného do skladu rádioaktívneho odpadu.

Treba však dodať, že radiácia z bankoviek sa prudko znižovala už vo vzdialenosti desiatich centimetrov, nieto metra.

Penzistka sa na zdravotné problémy nesťažuje, ale pripúšťa, že je veľmi nervózna. "Hrozne to prežívam," zverila sa. Stres nepramení len z radiácie, ale aj z neistoty, kedy jej úrady sumičku vrátia. Pre každý prípad sa chystá napísať list parlamentu a domôcť sa na súdoch odškodnenia aj za morálnu ujmu.

Bankári zatiaľ nechápu, ako sa rádioaktívne peniaze mohli ocitnúť v ich sejfe. Podľa šéfa združenia regionálnych bánk Anatolija Aksakova musí byť každý finančný ústav na príkaz ústrednej banky z roku 2007 vybavený prístrojmi na zisťovanie rádioaktivity. Zatiaľ sa však možno len dohadovať, že bankovky pravdepodobne prešli nejakým podnikom, ktorý má do činenia s jadrovou energiou či aspoň s röntgenmi. Rádioaktívne peniaze sa našli len na jednom mieste, a tak možno podľa viceguvernéra centrálnej banky usudzovať, že zdroj bol pravdepodobne lokálny.

Pred dvoma rokmi v ruskej metropole odhalili 380 bankoviek s rádioaktívnym jódom. Ale polčas rozpadu v tomto prípade predstavoval len osem dní, čiže peniaze nepredstavovali vážne ohrozenie pre zdravie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu