Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Havária vo Fukušime: Neposkytli adekvátnu lekársku starostlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima Japonsko neuspokojilo všetky potreby obyvateľov a zamestnancov v oblasti ochrany ich zdravia. Vyplýva to zo správy špeciálneho spravodajcu OSN pre právo na zdravie Ánanda Grovera.

Grover vo svojej správe tvrdí, že Japonsko posudzovalo riziko rádioaktívneho zamorenia príliš optimisticky.
      
Obyvateľstvo a zamestnanci jadrovej elektrárne Fukušima mali navyše len obmedzený prístup k lekárskym kontrolám. Mnohí zamestnanci elektrárne, ktorí mali časovo obmedzené pracovné zmluvy, nemajú možnosť stálej kontroly svojho zdravotného stavu, cituje zo správy agentúra AP.
      
Podľa Groverovej správy, opierajúcej sa o jeho zistenia počas 11-dňového pobytu v oblasti, veľa obyvateľov sa sťažuje na nemožnosť zoznámiť sa s výsledkami svojich zdravotných prehliadok a testov.
      
Havária v jadrovej elektrárni vo Fukušime z roku 2011 bola dôsledkom veľmi silného zemetrasenia a ním vyvolaných vĺn cunami. Japonská vláda je doteraz terčom kritiky za to, že zamlčiavala a nezverejňovala kľúčové informácie o radiácii.
      
Ako dnes informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na japonskú agentúru Kjódo, podľa záverov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je riziko vzniku onkologických ochorení u detí starších ako rok a dospelých, ktorí žili v blízkosti Fukušimy, krajne nízke.
      
WHO však pripúšťa, že v najbližších 15 rokoch môže stúpnuť počet onkologických pacientov v oblastiach najviac zasiahnutých rádioaktívnym odpadom - týka sa to najmä detí, ktoré mali v čase havárie rok a menej. WHO očakáva, že do 15 rokov sa u detí tejto vekovej kategórii môže častejšie ako u ich vrstovníkov prejaviť predovšetkým rakovina štítnej žľazy a leukémia.
      
Publikované závery sú zatiaľ len predbežné, konečnú správu zverejní WHO do konca roka. Na prognózy ochorení vedci použili aj údaje zhromaždené po havárii jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle a po výbuchu atómových bômb v Hirošime a Nagasaki.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu