Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Najslávnejšie neobjasnené vraždy: Zabijaci, ktorých nemožno vypátrať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA/BRATISLAVA - Ani najlepším kriminalistom sa zatiaľ nepodarilo vypátrať páchateľov otrasných vrážd, ktoré zaskočili svet svojou surovosťou a prefíkanosťou. Niektoré z nich zostanú záhadou pravdepodobne už naveky.

Jack Rozparovač

Zrejme neexistuje iný vrah, ktorému by sa dostalo takej pozornosti ako Jackovi Rozparovačovi. Tajomná postava vraha v dlhom plášti, ktorý v roku 1888 zabíjal pod rúškom hustej londýnskej hmly, sa stala námetom mnohých filmov, kníh aj divadelných hier.

Jack Rozparovač získal svoju prezývku podľa spôsobu, akým zohavoval telá svojich obetí: vyberal im niektoré orgány. Pod jeho nožom skončilo s najväčšou pravdepodobnosťou päť prostitútok, ale skutočný počet obetí nie je presne známy.

Práve vrahove pokročilé anatomické vedomosti a chirurgická zručnosť dali vzniknúť teórii, že ním bol pravdepodobne lekár alebo možno mäsiar. Niektorí odborníci sa prikláňajú k variantu, že Jack Rozparovač trpel pohlavnou chorobou, ktorou ho nakazila prostitútka, preto sa im mstil a zohaveným telám navyše ešte vyrezával pohlavné orgány.

Najnovšiu teóriu tento rok predložil po analýze detailov z vyšetrovania bývalý právnik John Morris. Podľa nej bol Jack Rozparovač v skutočnosti žena, Elizabeth Williamsová. Motiváciou vraj bola jej neplodnosť.

Čierna Dahlia

Keď 15. januára 1947 prechádzala Betty Bersingerová so svojou malou dcérkou parkom, všimla si prepolenú figurínu. Keď ale prišla bližšie, s hrôzou zistila, že v páse prerezané telo nie je umelé. Patrilo Elizabeth Shortovej (22), atraktívnej čiernovláske, ktorá sa márne snažila preraziť v Hollywoode. Jej vrah nebol nikdy vypátraný. A to aj napriek obrovskému mediálnemu záujmu.

Zodiac

Slávny sériový vrah, ktorý vyčíňal v Spojených štátoch v šesťdesiatych rokoch a ktorého sa nikdy nepodarilo chytiť, získal svoju prezývku podľa podpisu, ktorý pripájal k svojim šifrovaným listom polícii. Zodiac vraždil predovšetkým milenecké páry na odľahlých miestach.

Zodiac posielal tlači aj polícii šifrované listy, ktoré mali údajne obsahovať stopy k určeniu jeho identity. Pikantné bolo, že šifry, ktoré odolávali aj policajným expertom, rozlúštili dvaja manželia, úplne obyčajní čitatelia novín, v ktorých boli listy vytlačené. V listoch sa Zodiac vyznával zo svojej túžby zabíjať ľudí rovnako ako zvieratá, uvádzal detaily vrážd, ale ani jeho korešpondencia nijako neprispela k jeho odhaleniu.

Vrah z Long Islandu

Zrejme "najproduktívnejším" sériovým zabijakom, ktorý naháňa hrôzu v súčasnosti, je takzvaný vrah z newyorského Long Islandu. V roku 2010 objavili policajti v krovinách na pláži Oak Beach telá štyroch žien, ktoré identifikovali ako prostitútky. Pozostatky ďalších štyroch žien, jedného muža a jedného dieťaťa boli objavené v rovnakej oblasti o rok neskôr.

Prvú z celkom desiatich obetí vrah zabil pravdepodobne už v roku 1996, polícia však mala veľký problém s ich identifikáciou. Vrah z Long Islandu je totiž mimoriadne zbehlý v odstraňovaní všetkých stôp a polícia má dokonca podozrenie, či to nie je niektorý z jej zamestnancov. Napísal portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu