Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kriminalista rozlúštil identitu Jacka Rozparovača: Všetko je vraj úplne inak!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int)

LONDÝN - Jeden z najznámejších sériových vrahov Jack Rozparovač, ktorý nebol nikdy odhalený, vraj vôbec neexistoval. S odvolaním sa na výsledky svojho vyšetrovania to uviedol britský kriminalista Trevor Marriott. Podľa neho si tajomného zabijaka vymyslel opitý novinár, ktorý túžil po sólokaprovi.

Reportér Thomas Bulling, ktorý písal o zločinnosti pre londýnsku agentúru Central News, v roku 1888 napísal Scotland Yardu list, v ktorom sa vydával za Jacka Rozparovača. "Fakty pri tomto prípade sa postupom rokov úplne prekrútili," tvrdí Marriott v článku, ktorý sa objavil na britskom serveri Express.

Niekdajší kriminálny vyšetrovateľ v anglickom grófstve Bedfordshire neďaleko Londýna vraj strávil posledných 11 rokov skúmaním dokumentov, ktoré k tomuto prípadu našiel v Scotland Yarde aj inde.

Použil pritom moderné policajné technológie, čo mu vraj umožnilo zistiť nové skutočnosti. Spísal o tom knihu a uskutočňuje prednáškové turné s názvom Jack Rozparovač: vyšetrovanie 21. storočia.

Marriott odhalil 17 vrážd, ktoré by sa dali pripísať tajomnému Jackovi v rokoch 1836 až 1894, kedy údajne veľkým nožom brutálne usmrtil najmenej päť žien vo východolondýnskej štvrti Whitechapel. Verí, že mnohé vraždy vykonal nemecký námorník Carl Feigenbaum, ktorý pracoval na lodiach kotviacich pravidelne v prístave neďaleko Whitechapel. Popravili ho v roku 1896 v New Yorku, keď ho predtým pristihli pri jednej svojej obeti.

Séria brutálnych vrážd, ktoré vtedajšia polícia pripisovala na základe listu Jackovi Rozparovačovi, vydesila viktoriánske Anglicko. Za možného páchateľa bol postupne označený rad ľudí, medzi nimi aj lekár kráľovnej Viktórie. Polícia však skutočného vraha nikdy nevypátrala a jeho príbeh, rovnako ako hľadanie jeho identity, patrí dodnes k nesmrteľným mýtom britskej metropoly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu