Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jardo (9) má na ruke obriu hrču: Ak sa pretrhne, vykrváca!

(Zdroj: repro novinky.cz)

KOSTELEC NAD ORLICÍ - Jardo je obyčajný deväťročný chlapec, ktorý má podobné záujmy a túžby ako jeho rovesníci. Niečím sa však od nich odlišuje; už odmalička totiž trpí zákernou chorobou, ktorá spôsobuje, že nemôže stopercentne využívať svoju pravú ruku.

Školáka trápi ochorenie zvané cievna malformácia, ktorá postihuje zhruba jedno percento populácie. Dochádza pri nej ku vzniku abnormálnych spletí medzi artériami a žilami. Malformácie sa vytvárajú z veľkej časti v maternici matky, kedy je embryo zložené len z primitívnych zložiek krvných ciev.

Ochorenie sa u Jarda prejavuje ako obrovská hrča na ruke, ktorá sa neustále zväčšuje a hrozí, že sa pretrhne. Musí byť preto veľmi opatrný, aby sa neporanil, pretože by mohol vykrvácať.

Jardo (9) má na
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: repro novinky.cz)

Chlapcovi môže pomôcť operácia, ktorú vedia vykonať iba experti v Rakúsku, píše portál Novinky.cz. Jeho rodina si ale drahý zákrok, ktorý stojí v prepočte približne 32 000 eur, nemôže dovoliť. Pomocnú ruku preto podala istá nadácia, ktorej sa podarilo vyzbierať už viac ako polovicu potrebných finančných prostriedkov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu