Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slonej žene hrozí hluchota a smrť, nevzdáva sa

Katie nestráca nádej Zobraziť galériu (2)
Katie nestráca nádej (Zdroj: unorafaela.com)

CHELMSFORD - Britská tínedžerka trpí ochorením, ktoré sprevádza tvorba veľkých a bolestivých nádorov na hornej časti tela. Hoci jej lekári ešte v detstve povedali, že sa nedožije ani piatich rokov života, boj nevzdala a dokázala sa s chorobou popasovať.

V relácii This morning na anglickej stanici ITV1 Katie Newellová porozprávala o svojom neľahkom životnom údele. "Bolo to pre mňa ťažké, keď si o mne šepkali deti na ulici. Niekedy ma môj stav desí," hovorí dievčina, ktorá trpí neurofibromatózou. Ide o genetickú chorobu, pri ktorej početné nádory napádajú nervový systém a je ťažké ich odstrániť. Ak potom však niekedy narastú späť. Väčšinou nie sú rakovinotvorné, ale môžu stláčať orgány ako napríklad pľúca alebo môžu spôsobovať hluchotu. Ľudí postihnutých týmto ochorením volajú sloními.

"Keď mala päť rokov, rozhodla som sa, že musíme niečo urobiť, nie len čakať, až zomrie," vysvetľuje jej matka Vanessa, ktorá tiež trpí miernou formou spomínanej choroby. Odišli teda do Ameriky, kde Katie podstúpila chirurgické zákroky.

Katie je veľmi vytrvalá a v minulosti dostala dve detské ocenenie za odvahu. Je odhodlaná ďalej študovať a chce sa stať spisovateľkou. "Pacienti ako ona dávajú nádej a inšpiráciu tisícom ľudí s neurofibromatózou tým, že ukazujú, ako je možné žiť takmer normálny život, keď máte dobrú starostlivosť," vyhlásil predseda organizácie Neuro Foundation Richard Taylor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu