Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hlava alebo mozog? Vzácne ochorenie zohyzďuje mladíka (21)!

Vlasy na hlave kvôli chorobe hrubnú Zobraziť galériu (2)
Vlasy na hlave kvôli chorobe hrubnú (Zdroj: brazildispatch.com)

SANTA MARIA - Dvadsaťjedenročný muž z Brazílie trpí ojedinelým ochorením, ktoré spôsobuje, že jeho hlava vyzerá ako mozog. Je totiž pokrytá množstvom záhybov a hrčí práve tak ako hlavný orgán nervovej sústavy. O prípade informoval americký magazín New England Journal of Medicine.

Prvé symptómy sa u mladíka začali prejavovať pred dvoma rokmi. Krátko nato mu diagnostikovali cutis verticis gyrata, čo je choroba, vplyvom ktorej sa na povrchu hlavy vytvárajú brázdy pripomínajúce mozog. Čo ju vyvoláva, sa zatiaľ nevie.

Hlava alebo mozog? Vzácne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: brazildispatch.com)

Pacient je už odmalička duševne nespôsobilý, podľa lekárov to ale nemá súvis so spomínaným ochorením. Zároveň však poznamenali, že cutis veriticis gyrata je niekedy spájané so schizofréniou, záchvatmi a inými poruchami mozgu.

Choroba sa prakticky nedá liečiť, jej príznaky sa ale podľa dermatológa z nemocnice Mount Sinai Medical Center dajú čiastočne odstrániť plastickou operáciou. "Je to benígny (nezhubný) stav čisto estetického charakteru," dodala Karen Schonsová, ktorá pacienta sleduje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu