Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NASA má ďalší dôkaz: Americké vlajky stále stoja na Mesiaci!

(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vlajky, ktoré umiestnili americkí astronauti na Mesiaci pred viac ako 40 rokmi, tam s jedinou výnimkou stále stoja. S odvolaním sa na zdroje z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) o tom informovala agentúra AFP.

Tou chýbajúcou je vlajka, ktorú na obežnicu Zeme umiestnili Buzz Aldrin a Neil Armstrong pri prvej misii Apollo 11 v roku 1969. K tomuto zisteniu dospel Mark Robinson, ktorý analyzoval zábery z orbitálnej kamery obiehajúcej okolo Mesiaca (LROC).

"Je isté, že americké vlajky stále stoja a vrhajú tieň na všetky miesta pristátia - s výnimkou vlajky z (misie) Apollo 11," poznamenal Robinson. "Astronaut Buzz Aldrin povedal, že vlajku zrazil vzdušný prúd z motorov Apolla 11, keď modul z Mesiaca štartoval. Zdá sa, že mal pravdu," dodal.

Misie Apollo sa uskutočnili v rokoch 1969 až 1972. V tomto období bolo na povrchu Mesiaca umiestnených šesť amerických vlajok.

Satelit LROC vypustili v roku 2009 s úlohou analyzovať povrch Mesiaca a posielať na Zem vizuálne informácie o lunárnom prostredí brané zoomom alebo z veľkého uhla.

"Osobne som bol veľmi prekvapený, že vlajky prežili ultrafialové žiarenie i drsné teploty na povrchu Mesiaca. Ale ako teraz vyzerajú? Farby sú asi trochu vyblednuté," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu