Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Katastrofický scenár pristátia na Mesiaci: Astronautov Apolla by pochovali zaživa!

Slávna fotografia z pristátia na Mesiaci
Slávna fotografia z pristátia na Mesiaci

WASHINGTON - Pristátie Apolla 11 na Mesiaci bolo riskantnou misiou, ktorá mala aj svoj záložný a pochmúrny plán. V prípade, že by museli astronauti Neil Armstrong a Edwin Aldrin v nehostinnom vesmíre zostať a zahynúť, mal prezident Nixon pripravený smútočný prejav a boli urobené aj ďalšie opatrenia.

Z misie Apolla 11 bolo pravdepodobne najriskantnejšie pristátie na mesačnom povrchu. Možnosť, že astronauti budú musieť z akéhokoľvek dôvodu na Mesiaci zostať a zomrieť, až by im došiel kyslík, bola bohužiaľ reálna. Uviedol portál technet.cz.

Ak by sa návratový modul nemohol vrátiť na orbitu Mesiaca a spojiť sa s čakajúcim Michaelom Collinsom, NASA by skúsila všetko, aby pomohla poruchu na diaľku opraviť. Viac by však urobiť nemohla a Collins by sa na Zem vrátil bez nich.

Prezident Nixon by osobne informoval o situácii manželky oboch astronautov a potom by v priamom prenose, len krátko po triumfe prečítal prejav. Rádiový kontakt s lunárnym modulom by zrejme pokračoval, kým by bolo možné bezproblémové spojenie. Po prerušení komunikácie (pravdepodobne ešte za života astronautov), ​​by kňaz predniesol pohrebnú reč, zveril by astronautov hlbinám a zakončil by modlitbou Pána. Pohreb by sledoval celý svet.

Motory Apolla 11 našťastie fungovali, a astronauti sa zo svojej misie vrátili v poriadku. "Vedomie, že na Mesiaci sú v lunárnom module pozostatky dvoch mŕtvych astronautov, by nepochybne našu prirodzenú obežnicu premenilo v tak trochu zlovestný objekt. Takto ale zostáva krásnou pripomienkou nášho najväčšieho technologického triumfu," uviedla redaktorka Discovery News Amy Shira Teitelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu