Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Astronaut slovenského pôvodu na pohrebe Neila Armstronga: Konečne sa dotkneš Boha!

Eugene Cernan (v strede), ktorý má slovenský pôvod, na poslednej rozlúčke s Neilom Armstrongom Zobraziť galériu (9)
Eugene Cernan (v strede), ktorý má slovenský pôvod, na poslednej rozlúčke s Neilom Armstrongom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američania sa dnes lúčili so zosnulým Neilom Armstrongom, prvým človekom, ktorý kráčal po Mesiaci.

Vplyvné osobnosti Washingtonu, priekopníci vesmíru a bežní ľudia zaplnili Washingtonskú národnú katedrálu, kde prebiehala verejná ekumenická bohoslužba za veľmi uzavreto žijúceho astronauta. Armstrong, ktorý zomrel 25. augusta vo veku 82 rokov, urobil prvé malé, ale významné kroky na Mesiaci v júli 1969.

Kolegovia z posádky letu Apollo 11 Buzz Aldrin a Michael Collins, ktorí s ním pristáli ako prví na Mesiaci, a tiež astronaut kozmickej lode Mercury John Glenn, sa nachádzali medzi 2500 smútočnými hosťami na omši. Sedeli v prvom rade sedadiel v kostole, v ktorého farebných sklenených oknách je umiestnený kameň z Mesiaca. Astronauti posádky Apolla 11 ho venovali katedrále v roku 1974. Na smútočnej omši mali podľa plánu zaznieť aj pasáže z prejavu Johna F. Kennedyho spred 50 rokov o tom, prečo Amerika posiela astronautov na Mesiac.

Pohreb Neila Armstronga z
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

So spomienkami na Armstronga sa v príhovore podelili takisto astronauti Collins a Eugene Cernan, ktorý má slovenský pôvod. "Zase nám predvádzaš cestu ku hviezdam," povedal v smútočnom príhovore Cernan, posledný človek, ktorý kráčal po Mesiaci. "Letíš nebom do závratných výšok za hranice, za ktoré sa už ani anjeli neodvážia ísť, a konečne môžeš natiahnuť ruku a dotknúť sa tváre Boha," dodal. Po Cernanových slovách nasledovala pieseň Franka Sinatru "Fly Me To The Moon" v podaní speváčky Diany Krallovej.

Šéf NASA (amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír) a bývalý astronaut Charles Bolden povedal, že Armstronga "vyniesla nad hviezdy jeho pokora a odvaha". Bolden prečítal aj list od prezidenta Baracka Obamu: "Stopa, ktorú zanechal na povrchu Mesiaca, je rovnako veľká, ako výnimočný dojem, ktorý zanechal na bežných Američanoch."

Pohreb Neila Armstronga
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Armstrong zanechal dedičstvo - nezabudnuteľné prvé kroky človeka po povrchu Mesiaca. Pozemšťania na celom svete ich mohli sledovať doma naživo v televízii a počuť jeho dnes už nesmrteľné slová: "Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo."

Armstrong velil historickému pristátiu vesmírnej lode Apollo 11 na Mesiaci 20. júla 1969. Neil Armstrong a Aldrin strávili chôdzou po povrchu Mesiaca takmer tri hodiny a umiestnili tam pamätnú dosku s nápisom: "Tu ľudia z planéty Zem prvýkrát položili nohu na Mesiac. Júl 1969 n.l. Prišli v mieri v mene celého ľudstva".

Armstronga i jeho kolegov z posádky Apollo 11 Collinsa aj Aldrina po pristátí na Mesiaci privítali doma ako národných hrdinov. Armstrong sa však snažil viesť život v ústraní. Pred poslednou misiou na Mesiaci v roku 1972 kráčalo celkovo po jeho povrchu 12 amerických astronautov.

Pristátie posádky Apolla 11 na Mesiaci v roku 1969:

Frank Sinatra - Fly Me to the Moon:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu