Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rastliny predátori: Zabíjajú pod zemou, ticho a nenápadne

Philcoxia minensi
Philcoxia minensi (Zdroj: newscientist.com)

PRAHA - Nielen ľudia a zvieratá vedia byť poriadni predátori. V Brazílii nedávno objavili tri druhy mäsožravých rastlín, ktoré sa kŕmia pod zemou červami. Korisť chytajú do podzemných pascí, ktoré im zaisťujú prísun živín.

Brazílske rastliny majú pod zemou sieť špeciálnych lepivých lístkov, ktoré im umožňujú zachytiť červy či iné drobné živočíchy a následne ich aj stráviť. Hoci existuje veľké množstvo mäsožravých rastlín, ktoré sa stravujú hmyzom, žabami a dokonca aj malými cicavcami, zatiaľ neboli objavené žiadne, ktoré by chytali svoju korisť pod zemou. Botanici sa domnievajú, že podobným spôsobom sa môže živiť mnoho iných rastlín.

"Keď som prvýkrát videl tie rastliny, nemohol som tomu uveriť. Nikdy predtým som niečo také nevidel. Vyrastali z chabej, piesočnatej pôdy. Pod zemou mali komplex listov, na ktorých povrchu sme našli zvyšky červov," uviedol doktor Peter Fritsch z Kalifornskej akadémie vied, ktorý výskum viedol.

Mäsožravosť rastlín dokázali vedci tak, že do červov dostali izotopy dusíka a následne živočíchy vložili do zeme v blízkosti rastlín. Počas 24 hodín začala prechádzať časť dusíka z červov do rastlín.

Rastliny Philcoxia minensis, Philcoxia goiasensis a Philcoxia bahiensis pochádzajú z brazílskych saván a sú extrémne zriedkavé. Ako prvý ich popísal botanik Peter Taylor, napísal portál Novinky.cz. Už on predpokladal, že sú mäsožravé vhľadom na to, že žijú v krajine chudobnej na živiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu