Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rastliny vedia hovoriť: Kapusta sa navzájom varuje pred húsenicami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wild-mandala-growing.blogspot.com)

BRISTOL - To, čo sa doteraz len predpokladalo, výskumníci konečne dokázali potvrdiť. Zistili, že kvety spolu hlasno komunikujú, hlávky kapusty sa navzájom varujú pred húsenicami a kukurica vydáva cvakavé zvuky.

Mnoho ľudí sa rado rozpráva so svojimi kvetmi a teraz sa ukázalo, že to nie je vôbec zbytočná činnosť. Tím vedcov z Bristol University totiž zistil, že rastliny nielen reagujú na zvuk, ale navzájom aj spolu komunikujú a samy zvuky vydávajú. To, čo môže vyzerať ako pasívne kývanie vo vetre, je teda v skutočnosti aktívna konverzácia.

Experti na čele s biológmi Danielom Robertom a Monicou Gaglianovou použili silné reproduktory a počúvali mladú kukuricu. Zistili, že z jej koreňov vychádzajú "cvakavé" zvuky. Keď potom dali korene do vody a pustili im zvuk podobnej hlasitosti, korene sa nakláňali za zvukom.

Je všeobecne známe, že rastliny sa otáčajú za svetlom. Tento rok iný výskum dokázal, že kapusta vypúšťa prchavý plyn, ktorým varuje ostatné hlávky pred nebezpečenstvom, napríklad pred húsenicami. Bristolský výskum ale priniesol prvé jasné dôkazy, že rastliny spolu hovoria vlastným jazykom, ktorý je nepočuteľný pre ľudské uši.

"Jasne rozpoznateľné cvakavé zvuky pravdepodobne slúžia koreňom ku vzájomnej komunikácii," uviedol Robert. Galianová dodala, že to "otvára novú diskusiu o tom, ako by sme mali rastliny vnímať. Asi skôr než ako veci by sme ich mali brať ako živé bytosti ". Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu