Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Delfíny pomáhali rybárom: Samé sa pri tom nakŕmili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SANTA CATARINA - Delfíny pri brazílskom pobreží pomáhali rybárom vháňať kŕdle menších rýb do sietí a samé na tom potravinovo profitovali, uviedla dnes agentúra DPA.

Vedci z Brazílie, Británie a zo Škótska zistili, že sviňuchy pobrežné získali pomáhaním rybárom ľahkú korisť - nakŕmili sa vedľajším úlovkom, ktorý nebol cieľom rybárov, a zvyškami. Svoje závery odborníci publikovali v časopise Biology Letters.

Sviňuchy signalizovali rybárom dobré miesta napríklad údermi plutiev. Na love sa však všetky morské cicavce nezúčastnili. Z 35 pozorovaných delfínov bolo nápomocných 16, ale 19 sa do akcie nezapojilo.

Vedci zistili, že 15 zo 16 aktívnych delfínov pri tom väčšmi rozvinulo vzájomné sociálnu interakciu. Jeden z nich bol skutočným "komunikátorom", ktorý trávil čas s delfínmi spriatelenými s rybármi, ako aj s tými, čo sa do akcie nezapojili.

Prečo sa niektoré delfíny zapojili do rybolovu, a iné nie, to vedci nevedeli objasniť. Podľa ich názoru išlo o kombináciu schopností, učenia sa a ekologických aspektov. Odborníci predpokladajú, že sa mladé delfíny - podobne ako u ľudí - učili od starších.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu