Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jessie má verbálny tik: Za hodinu 900-krát povie "sušienka"!

Jess Thomová
Jess Thomová (Zdroj: disabilitynow.org.uk)

LONDÝN - Jess Thomová trpí bizarným verbálnym tikom, ktorý ju núti každých pár sekúnd povedať "sušienka". Každý mesiac sa jej vkus na slová mení. Inokedy rozpráva o veveričke alebo diskotučniakoch.

Tridsaťjedenročná žena má totiž  Touretteov syndróm. Ten sa u nej prejavuje vokálnymi tikmi, takže konverzácie s ňou sú vyloženým lingvistickým dobrodružstvom. Momentálne je zaťažená na slovíčko "sušienka", ktoré vykríkne až 900-krát za hodinu.

Medzi jej ďalšie tiky, ktoré sa obmieňajú, patrí ešte "piesočné duny", "veverička" alebo "lego". Niekedy sú to aj celé vety ako "napchajte mi do úst ceruzky", "diskotučniaci tancujú v tvojich snoch" alebo "som vyrobená zo syra. ".

Kde sa tie slová a vety berú, nedokáže Jess povedať. "Je to sušienka, sušienka, úplná záhada, sušienka. Keby som o tom sušienka ale príliš premýšľala sušienka, sušienka, nikam by som sa nedostala," vysvetľovala v rozhovore pre britské Radio 4. "Vokálne sušienka tiky nie sú sušienka moje myšlienky sušienka, sušienka. Je to zvláštne sušienka."

Jess sa rozhodla verejne prehovoriť preto, aby ľudia počuli, ako reč s týmto ochorením znie a nemysleli si, že človek ním postihnutý je blázon. Ochorenie inteligenciu nijako neovplyvňuje.

Tourettov syndróm je dedičné neurologické ochorenie, ktoré postihuje zhruba jedného človeka z 300 000 a pre väčšinu chorých je nočnou morou. Ľudia sa ich často boja, alebo sa im smejú, pretože medzi jeho prejavy patrí nekontrolovateľné vykrikovanie nezmyselných slov a vulgárnych výrazov. Informoval o tom portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu