Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Syndróm bez mena: Batoľa nechodí ani nehovorí, ale pláva ako rybka!

Jess vodu miluje
Jess vodu miluje (Zdroj: itv.com)

STAFFORD - Takmer dvojročná Jess Hawleyová nemôže chodiť ani hovoriť. Trpí zvláštnym syndrómom SWAN (syndróm without a name), ktorý jej to nedovoľuje. Vo vode sa ale cíti ako rybička a vynahradzuje si to, čo nemôže robiť na súši.

"Jess mala päť týždňov, keď som ju prvýkrát dala do vody. Jej telo sa okamžite uvoľnilo, ako keby našlo prostredie, v ktorom sa cíti naozaj šťastne," hovorí jej matka a plavecká inštruktorka Emma.

Dievčatko sa o pár mesiacov už potápalo. Teraz je už z nej pomaly profesionálka. Zavrie oči, zadrží dych a potopí sa pod hladinu ako malá rybka.

"Pod vodou nemá žiadny strach a je sebavedomá. Kope a špliecha okolo seba. Naspäť na zemi je ale ako ryba na suchu," vysvetľuje Emma, ktorá sa domnieva, že jej dvadsaťmesačná dcérka sa vo vode cíti v bezpečí a šťastná preto, lebo jej pripomína maternicu.

Mladej žene trhá srdce, keď vidí deti svojich kamarátov, aké robia pokroky. Jess toho zrejme totiž nikdy nebude schopná. "Lekári nám povedali, že možno nikdy nebude hovoriť ani chodiť, je to neliečiteľné," dodala Emma s tým, že aspoň plávanie robí jej dcére radosť. Správu priniesol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu