Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obeť kozmetiky: Žena oslepla kvôli farbe na vlasy!

Carmen opuchla hlava a dočasne oslepla Zobraziť galériu (3)
Carmen opuchla hlava a dočasne oslepla (Zdroj: swns.com)

SWANSEA - Strach, bolesť, strata zamestnania. Aj tak môže skončiť obyčajné farbenie vlasov. Zárukou znášanlivosti nemusí byť ani 48-hodinový test, ktorý má zistiť prípadnú alergiu. Carmen Roweová (25) si ho spravila a dopadol dobre. Aj napriek tomu sa u nej vyvinula veľmi nebezpečná a silná alergická reakcia.

Mladú ženu už omrzeli jej hned vlasy a chcela zmenu. Zafarbila si ich preto na čierno. Keď sa na druhý deň zobudila, mala hlavu nafúknutú ako futbalová lopta. "Prebudila som sa a nič som nevidela. Cítila som, že moja hlava bola veľká ako balón," spomína.

Dievčinu okamžite ju preto previezli do nemocnice, kde pobudla tri dni. Aj napriek tomu, že si farbí vlasy od svojich trinástich rokov, nepríjemná reakcia sa dostavila až teraz. Carmen, ktorá dočasne oslepla, musela absolvovať intenzívnu liečbu steroidmi a antibiotikami. Neskôr ju prepustili do domáceho ošetrenia, hospitalizovaná však bola potom ešte štyrikrát. Jej telo totiž prejavovalo rôzne typy alergických reakcií a opuchov.

Lekári po sérii vyšetrení nakoniec zistili, že pacientka je alergická na paraphenylene diamín (PPD). Táto chemická substancia sa objavuje v dlhotrvajúcich farbách na vlasy, tmavo zafarbených kozmetických produktoch, tetovacích farbách či fotokopírkách.

"Najhoršie zo všetkého bolo, keď mi z opuchov začal vytekať hnis. Musela som si hlavu baliť do uterákov. Bolo to príšerné, smrdelo to ako mokrý pes," hovorí Carmen, ktorá kvôli dlhej rekonvalescencii prišla o prácu vo firme predávajúcej produkty pre zdravý životný štýl.

"Celá tá situácia bola nesmierne stresujúca a depresívna. Všetko sa stalo len preto, že som chcela vyzerať dobre," povedala Roweová. Zároveň chce varovať aj ostatných, aby si pri farbení dávali pozor. "Alergia sa môže prejaviť kedykoľvek."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu