Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nad zemou lietajú nebezpečné smeti, idú ich povysávať!

Vysávač bude zachytávať vesmírny odpad
Vysávač bude zachytávať vesmírny odpad (Zdroj: YouTube)

LAUSANNE - Ľudia zasahujú do vesmíru čím ďalej častejšie. Bohužiaľ však za sebou nechávajú neporiadok v podobe trosiek a častí rakiet. Vedci preto prišli s novým nápadom - chystajú sa vyvinúť "vysávač", ktorý bude zbierať smeti na obežnej dráhe.

Projekt Švajčiarskeho vesmírneho centra, ktoré je súčasťou polytechniky v Lausanne, počíta s upratovacími satelitmi zachytávajúcimi trosky , ktorými sú časti rakiet, družíc a súčiastky postrácané pri montážach na obežnej dráhe. S nimi by potom vletel do ovzdušia a zhorel. Iná možnosť počíta s tým, že naplnený satelit klesne do oblasti príťažlivosti, kde smeti vypustí a vráti sa na orbitu. Odpad by mal zhorieť pri prelete atmosférou.

"Nebezpečných častíc vo vesmíre pribúda. Ich likvidácia sa stáva naliehavou úlohou," povedal Claude Nicollierana z vesmírneho centra. To odhaduje, že na orbite lieta rýchlosťou projektilu vystreleného z pušky (kilometre za sekundu) okolo 16 000 objektov s priemerom viac ako 10 centimetrov a stovky miliónov menších častíc. Predstavujú riziko pre satelity, vesmírne lode a ich posádky.

Zatiaľ nikto nevypracoval ekonomický spôsob, ako odpad z obežnej dráhy odpratať. Smeti pribúda a riziko sa zvyšuje.

Vesmírny vysávač

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu