Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fascinujúce VIDEO: Astronauti vo vesmíre natočili neobyčajnú žiaru!

Aurora borealis
Aurora borealis (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Za pomoci novej časozbernej metódy bola NASA schopná zachytiť neobyčajný pohľad. Z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa im podarilo získať zábery vplyvu slnečnej búrky na Zemi a vznik polárnej žiary.

Video vzniklo za použitia časozberných fotografií z "Fotoaparáty, ktoré máme na palube lode, majú oveľa vyššie rozlíšenie než akákoľvek kamera. Takže s ich pomocou môžeme zachytiť veľa vecí,"výšky 362 kilometrov nad Zemou. uviedla vedkyňa NASA Melissa Dawson.

Zábery severnej polárnej žiary boli nadobudnuté s troj až päťsekundovým rozostupmi a následne ich poskladali do časozberného videa. To zachytáva jav zvaný aurora borealis čiže severná polárna žiara, ktorá vzniká po slnečnej erupcii, kedy sa do vesmíru uvoľní takzvaný slnečný vietor zložený z elektricky nabitých častíc.

Ak sa vietor pri svojej ceste vesmírom stretne s magnetickým poľom Zeme, časť z neho je zachytená a vtiahnutá do zemskej atmosféry. Tu sa častice slnečného vetra začnú v špirálach stáčať smerom k zemským magnetickým pólom. Oslnivé zelené svetlo čiže polárna žiara vzniká pri reakcii častíc so zemskou atmosférou.

Polárna žiara z vesmíru

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu