Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Unikátne VIDEO: Mesiac ukázal svoju odvrátenú stranu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vedci z NASA sa vďaka vesmírnej sonde Ebb postarali o ďalšie ojedinelé zábery z vesmíru. Video odvrátenej strany Mesiaca je unikátne kvôli faktu, že sa objekt nachádza v tzv. "gravitačnom zámku," nerotuje teda v priestore rovnako ako naša planéta, ale spolu s ňou krúži okolo Slnka. Na záberoch je jasne vidieť terén aj krátery, ktoré vyhĺbili asteroidy.

NASA vyslala v septembri k Mesiacu rovno dve sondy, Ebb a Flow. Obe rotujú okolo jeho osi a skúmajú povrch od severného k južnému pólu. Nasnímané zábery budú v USA skúmať vedci. Dúfajú, že im pomôžu odpovedať na otázky ohľadom vzniku Zeme a ďalších planét v našej sústave.

Na snímke je jasne vidieť nesúrodý povrch a tisíce kráterov od stretov s vesmírnymi telesami. Najväčší z nich je neprehliadnuteľný, na záberoch sa nachádza v ľavej časti. Ide o 150 kilometrov veľký Drygalskiho kráter v tvare hviezdy, ktorý vznikol pred miliardami rokov po náraze veľkého asteroidu.

"Kvalita videa je vynikajúca a dúfame, že povzbudí našich študentov v záujme o skúmanie Mesiaca," povedala Maria Zuber, hlavná výskumníčka z Massachusettského inštitútu technológie v Cambridge.

Odvrátená straca Mesiaca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu