Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

CERN zvyšuje výkon urýchľovača pri pátraní po Higgsovom bozóne

LHC
LHC

ŽENEVA - Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) sa v pondelok rozhodli zvýšiť výkon veľkého hadronového urýchľovača (LHC).

Dúfajú, že im to umožní ešte tento rok dokázať, alebo vyvrátiť existenciu takzvaného Higgsovho bozónu - hypotetickej subatomárnej častice, ktorá podľa súčasného fyzikálneho modelu dáva ostatným časticiam hmotnosť. LHC by mal byť koncom tohto roka odpojený na 20 mesiacov kvôli plánovanej modernizácii.

Urýchľovač proti sebe posiela prúdy protónov, ktorých zrážky vo veľkej rýchlosti vytvárajú podmienky podobné tým, aké panovali vo vesmíre krátko po veľkom tresku. Každý z lúčov protónov je vysielaný energiou 3,5 teraelektrónvoltov (TeV). Teraz CERN rozhodol o zvýšení tejto energie na štyri TeV, čo bude znamenať, že sa denne podarí urobiť o desiatky miliónov viac zrážok a vedci získajú viac dát.

"V čase, keď LHC na konci roka začne svoju prvú dlhú odstávku, budeme vedieť, že Higgsovho častice existuje, alebo dokážeme vyvrátiť jej existenciu v štandardnom modeli (časticovej fyziky)," uviedol Sergio Bertolucci z CERN.

Vedci pri pátraní po Higgsovho bozónu postupne zužujú energetické pásmo, v ktorom by sa mala hľadaná častice nachádzať. Vlani dva nezávislé experimenty objavili v rovnakej časti energetického spektra nepatrné "peak" (vrcholky), ktoré môžu naznačovať existenciu bozónu.

Higgsov bozón je posledný chýbajúci článok modelu časticovej fyziky. Jeho existenciu predpovedal v roku 1964 britský fyzik Peter Higgs, ktorý teóriu rozpracoval s Philipom Andersonom. Časticu sa ale doteraz nepodarilo nájsť.

Ak by sa Higgsov bozón podarilo objaviť, znamenalo by to potvrdenie súčasných teórií v časticovej fyzike. Ak by ale bola existencia častice vyvrátená, bolo by treba podľa vedcov vypracovať nový model, ktorý by hmotnosť elementárnych častíc vysvetľoval.

Higgsov bozón v súčasnom modeli vysvetľuje, ako ostatné častice získali hmotnosť. Vedci niekedy prirovnávajú jeho existenciu k večierku, na ktorý dorazila nejaká celebrita. Keď sa správa o prítomnosti slávneho človeka rozšíri, ihneď ho obklopia fotografi a záujemcovia o autogram, a tým mu znemožnia ďalší pohyb po večierku - dodajú mu hmotnosť. Higgsov bozón v tomto prirovnaní predstavuje zvesť o prítomnosti celebrity.

Ak by základné častice hmotnosť nezískali, vesmír by dnes vyzeral úplne inak. Častice by bez hmotnosti lietali vesmírom rýchlosťou svetla a nikdy by sa nevytvorili atómy, z ktorých potom vznikali hviezdy a planéty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu