Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neúspešná ruská sonda Fobos dopadla to Tichého oceánu

Sonda Fobos-Grunt
Sonda Fobos-Grunt (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Trosky sondy Fobos-Grunt, ktorá neuspela v misii k jednému z mesiacov Marsu, dopadli dnes večer SEČ do Tichého oceánu. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním sa na ruský vesmírny úrad Roskosmos.

S veľkou pravdepodobnosťou sa tak naplnili odhady expertov, že neriadený návrat sondy na Zem pre ľudí nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

Rusko Fobos-Grunt vypustilo v novembri na cestu k Phobos, jednému z dvoch mesiacov Marsu. Po štarte z Bajkonuru ale sonda nezareagovala na pokyny z riadiaceho strediska, ktoré ju mali nasmerovať od Zeme do medziplanetárneho priestoru. Fungovanie aparátu sa nepodarilo obnoviť a družice od tej doby krúžila okolo Zeme, zatiaľ čo výška jej letu pozvoľna klesala. Bolo preto jasné, že sa časom vráti do atmosféry a zrúti na Zem.

Na povrch našej planéty nemala 14,6 tony vážiaca sonda podľa ruských odborníkov dopadnúť v jednom kuse, ale v 20 až 30 častiach s celkovou hmotnosťou do 200 kilogramov. Zvyšok mal spolu s toxickým palivom, ktoré mal Fobos-Grunt použiť pre let k Marsu, zhorieť v atmosfére.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu