Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Zem má dopadnúť až 30 kusov trosiek sondy Fobos!

Raketa odštartovala z Bajkonuru pred rokom
Raketa odštartovala z Bajkonuru pred rokom (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vyše dvadsať až tridsať kusov trosiek o celkovej váhe 200 kilogramov by podľa ruských expertov mohlo v najbližších dňoch naraziť do zemského povrchu pri páde orbitálnej stanice Fobos-Grunt, ktorú po neúspechu misie k Marsu čaká neslávny zánik.

Raketa so stanicou odštartovala z Bajkonuru začiatkom minulého novembra, ale po úspešnom štarte sonda nezareagovala na pokyny zamieriť ďalej do medziplanetárneho priestoru.

Podľa odborníkov ruskej kozmickej agentúry Roskosmos prakticky nie sú známe prípady, kedy by pád častí kozmických aparátov na Zemi spôsobil zranenia či väčšie škody. Napriek tomu experti správanie sondy krúžiace bez cieľa okolo Zeme starostlivo sledujú. Časové "okno" vplyvu začína podľa Roskosmosu 10. januára a končí 21. januára s tým, že najpravdepodobnejší dátum zániku leží uprostred - je ním nedeľa 15. januára.

Jedovaté palivo Fobos podľa uistenia odborníkov ešte pred dopadom trosiek exploduje a zhorí vo výške asi 100 kilometrov nad Zemou. Jeden z prístrojov sondy obsahuje mikroskopické množstvo rádioaktívneho izotopu kobaltu 57, ktorý má ale malý polčas rozpadu a nepredstavuje údajne žiadne nebezpečenstvo.

Podľa odhadu amerických expertov by trosky mohli dopadnúť v nehostinnej púštnej oblasti na juhozápade Afganistanu. Ruskí odborníci ale tvrdia, že seriózne určiť miesto dopadu bude možné až 24 hodín pred zánikom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu