Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vesmírna sonda Maven úspešne odštartovala na Mars

Vesmírna sonda Maven úspešne odštartovala na Mars Zobraziť galériu (8)
Vesmírna sonda Maven úspešne odštartovala na Mars (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Americká sonda Maven dnes o 19:28 h SEČ úspešne odštartovala na svoju vedeckú misiu, ktorej cieľom je planéta Mars. Sondu do vesmíru dopravila nosná raketa Atlas V-401, informoval Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Maven, ktorá sa na svoju vedeckú misiu vydá z kozmodrómu Mys Canaveral na Floride, bude skúmať vonkajšiu atmosféru a ionosféru červenej planéty, ako aj jej interakciu so Slnkom a slnečným vetrom. Dáta získané sondou vedcom pomôžu pri lepšom pochopení zloženia, histórie a obývateľnosti planéty.

Jednou z najdôležitejších otázok, ktorú sa misia pokúsi zodpovedať, je či mal Mars hustejšiu atmosféru a povrch obsahujúci vodu, ako aj to, prečo sa klimatické podmienky na tejto planéte tak dramaticky zmenili. Vedci sa domnievajú, že za únikom plynov z jej vonkajšej atmosféry môže byť pôsobenie Slnka.

Sonda by sa mala dostať na Mars 22. septembra 2014 a napojiť sa na jeho obežnú dráhu, ktorej vzdialenosť od povrchu planéty sa bude pohybovať od 150 do 6000 kilometrov. Sonda má tvar kocky a váži 2454 kilogramov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu