Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Apokalypsa 2012: Mexiko na nej zarobí ťažké miliardy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MEXICO CITY - Rok 2012 bude pre Mexiko špeciálny, vyhlásili minulý štvrtok tamojší oficiálni činitelia v turistickom sektore. Nečakajú síce, že - ako uvádzajú niektoré predpovede - v tomto roku nastane koniec sveta, ale chcú na tento fenomén nalákať milióny turistov navyše, napísala dnes agentúra AP.

Ministerstvo turistiky chce vynaložiť osem miliónov dolárov (5,9 milióna eur) na propagáciu ciest do "mayského sveta", teda do oblastí na juhovýchode Mexika.

Táto oblasť sa tiahne až do štátov Belize, Guatemala, Salvador a Honduras. Trasa ciest pre turistov ale zahrnie aj okrajové oblasti dávneho mayského sveta. Patrí k nim Comalcalco v štáte Tabasco, kde našli nápis, o ktorý niektorí opierajú svoje tvrdenia o tohtoročnom údajnom konci sveta.

Ministerka kultúry Gloria Guevarová očakáva, že do krajiny príde 52 miliónov turistov počas nasledujúceho poldruha roka, čo by bolo o 12 miliónov viac než obvykle. Zisk navyše by predstavoval až 14,6 miliardy dolárov (10,8 miliardy eur).

Mayská civilizácia, ktorá svoj ​​vrchol dosiahla v rokoch 300 až 900 nášho letopočtu, bola značne pokročilá v rôznych vedách vrátane astronómie. Jej kalendár začína v roku 3114 pred naším letopočtom a čas počíta v rôzne dlhých časových jednotkách, ku ktorým patria aj baktuny o 394 rokoch. Tento rok v decembri končí práve 13. baktun. Odborníci sa však domnievajú, že skôr ako o apokalypsu však ide o začiatok ďalšieho kalendárneho cyklu. Rovnaký názor zastávajú samotní dnešní Mayovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu