Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranný trezor pre prípad konca sveta: Prežije aj nukleárnu vojnu!

Trezor na ostrove Spitsbergen
Trezor na ostrove Spitsbergen (Zdroj: youtube, )

OSLO - Na nórskom ostrove Spitsbergen je pod zemou skrytý obrí trezor. Hlavným účelom tejto nedobytnej stavby je ochrániť biodiverzitu na Zemi. V jej útrobách sú preto zhromaždené stovky tisíc semien najrôznejších rastlín.

Budova je navrhnutá tak, aby semená prežili akúkoľvek katastrofu. Vnútorné priestory sú udržiavané v nízkych teplotách (až -18°C), aby tu všetky semená vydržali zmrazené aj 25 rokov po tom, čo by v budove prestal fungovať mraziaci systém.

Semená tu budú v bezpečí aj v prípade nukleárnej vojny alebo klimatických zmien, aby v prípade potreby mohli poslúžiť ako zdroj pre obnovu poľnohospodárstva na planéte. Niektoré semená uložené v trezore by mali byť životaschopné ešte aj za 20 000 rokov.

Poloha trezoru, ktorý je zabudovaný do hory vo výške 130 metrov nad morom, zabezpečuje, že semená zostanú v suchu i v prípade, keby sa roztopili ľadovce.

Zhromaždiť semená z celého sveta trvalo takmer 70 rokov. Dnes je ich tu uschovaných viac ako pol milióna. Nájdete tu napríklad sto tisíc rôznych druhov ryže. Trezor ale nie je ani z polovice plný, má kapacitu na uskladnenie až 4,5 millióna semien.

Svoje využitie má táto banka aj v súčasnej dobe. Pomáha obnovovať plodiny na regionálnej úrovni v krajinách, kde bolo poľnohospodárstvo zničené buď prírodnou katastrofou alebo vojnou.

Trezor na semená

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu