Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec sveta 2012: Ďalší dôkaz nasvedčuje, že k nemu naozaj dôjde!

Hieroglyfy majú dokazovať teóriu o tohtoročnom konci sveta Zobraziť galériu (3)
Hieroglyfy majú dokazovať teóriu o tohtoročnom konci sveta (Zdroj: news.discovery.com)

LA CORONA - Hoci sa s predpovediami o konci sveta akoby vrece roztrhlo, pravdivosť tej, podľa ktorej sa tak stane už tento rok, majú dokazovať viaceré indície. Tá posledná pochádza z mayského náleziska v Guatemale.

Presnejšie ide o vyrytý nápis, ktorý archeológovia objavili v meste La Corona. Je starý 1300 rokov a ako už druhý zdroj potvrdzuje, že koniec sveta má nastať 21. decembra 2012, v deň, kedy sa mayský kalendár končí po 5125 rokov trvajúcom cykle.

Marcello Canuto a Tomás Barrrientos, ktorí na nálezisku pracujú od roku 2008, odhalili doteraz najdlhší mayský text, ktorý bol kedy v Guatemale nájdený. Skladá sa z 56 hieroglyfov, ktoré sú vyryté do kamenného schodu.

Časť nápisu, ktorý sa radí k najvýznamnejším svojho druhu za posledných niekoľko desaťročí
Zobraziť galériu (3)
Časť nápisu, ktorý sa radí k najvýznamnejším svojho druhu za posledných niekoľko desaťročí  (Zdroj: news.discovery.com)

Pri ich dešifrovaní našla dvojica poznámku vzťahujúcu sa koniec kalendára k roku 2012. Čo to môže znamenať, si vedci vysvetľujú rôzne. "V čase krízy Mayovia kalendár používali k udržaniu stability skôr než k predpovedaniu apokalypsy," domnieva sa Canuto, podľa ktorého koniec kalendára značí začiatok nového cyklu.

Milovníci konšpiračných teórií sú ale presvedčení, že koniec mayského kalendára úzko súvisí s koncom sveta. Mnohí ľudia sa napríklad domnievajú, že sa do našej slnečnej sústavy vráti mysteriózna planéta zvaná X alebo Nibiru a spôsobí kozmickú katastrofu. Ďalší zas veria, že apokalypsu spôsobí obrátenie magnetickej polarity Zeme. Ani NASA nepopiera, že k tomu skutočne dôjde, planétu to vraj ale nijako neohrozí.

Existuje aj značne miernejší variant teórie, ktorá hovorí, že koniec mayského kalendára značí koniec sveta v zmysle akejsi jeho duchovnej transformácie súvisiacej s príchodom veku Vodnára. Kto bude mať nakoniec pravdu, sa dozvieme v decembri, napísal portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu