Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Japonci o krok vpredu: Vyrobili špionážneho robota budúcnosti?

Nový robot je ľahký a neuveriteľne lacný
Nový robot je ľahký a neuveriteľne lacný (Zdroj: YouTube)

PRAHA/BRATISLAVA - Na čom inom by mohlo pracovať japonské ministerstvo obrany, ako na lietajúcom robotovi? Hoci sa vznášajúca sa technika pomaly stáva bežným spotrebným tovarom, je v tejto oblasti zjavne stále čo objavovať.

Nový robot sa v prvom rade len tak nerozbije. Vďačí za to guľovitej kostre, ktorá chráni všetky dôležité súčiastky. Hoci zatiaľ vydrží lietať iba osem minút, dokáže sa pohybovať rýchlosťou až šesťdesiat kilometrov za hodinu. A keď ho omrzí večné poletovanie, tak sa jednoducho môže chvíľu kotúľať, porovnať pomocou gyroskopických senzorov vlastnú orientáciu a vzlietnuť do vzduchu z iného miesta. Informoval portál reflex.cz.

Výrobcovia podľa serveru TechCrunch prezradili aj prekvapivo nízku výrobnú cenu. Pretože je celé zariadenie zhotovené z ľahko dostupných dielov, vyjde jeden kus na 1400 dolárov (zhruba 1000 eur). Japonské ministerstvo si od nového "droida" sľubuje uľahčenie záchranárskych prác. Milovníci sci-fi filmov ale musia mať jasno - práve sa pozeráme na nového špionážneho robota, pred ktorým raz nebude úniku.

Lietajúci robot

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu