Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Robot dostane "ľudskú" pokožku, ktorá vníma dotyk

Philip Mittendorfer s robotom
Philip Mittendorfer s robotom (Zdroj: TU Mníchov)

MNÍCHOV – Nemeckí vedci a technici vyvíjajú elektronickú pokožku, ktorá umožní robotom vnímať prostredie aj jemným dotykom. Je to doplnok monitorovania prostredia kamerami a infračervenými skenermi a uchopením ramenami.

Pokožka má fungovať tak ako ľudská – robot po dotyku buď spontánne ustúpi, keď narazí na určitý predmet, alebo zdroj dotyku preskúma "zrakovým" zariadením. 

Ústredným prvkom novej robotickej pokožky je šesťuholníková doštička, respektíve obvodová doska s plochou približne päť centimetrov štvorcových. Obsahuje štyri infračervené senzory, ktoré zachytia všetko v menšej vzdialenosti ako jeden centimeter od povrchu robota.

"Simulujeme tak ľahký dotyk. Zodpovedá to vnemu, keď sa čosi jemne dotkne chĺpkov na našej pokožke," vysvetlil Philip Mittendorfer z Technickej univerzity v Mníchove.

Infračervené senzory dopĺňa šesť teplotných a akcelerometer. Robot tak môže presne zaznamenávať pohyby jednotlivých svojich končatín.

"Pokúšame sa na obvodovú dosku sústrediť veľa rôznych senzorov – navyše sa dá neskôr ľahko rozšíriť napríklad o tlakové senzory," pokračoval.

Pokožka vzniká ukladaním týchto obvodových dosiek do rovinnej formy, ktorá pripomína včelí plást. Robot ju bude nosiť ako "odev".

Ucelené vnímanie prostredia robotom vyžaduje, aby informácie zo všetkých senzorov spracovával jeho centrálny počítač. Každý senzorový modul nielenže bude prenášať vlastnú informáciu, no súčasne poslúži aj ako dátový rozbočovač.

Zatiaľ je dokončená iba malá časť pokožky. Na každom článku dlhého robotického ramena je však najmenej jeden senzor. Aj pri tomto obmedzení sa plne potvrdila funkčnosť – stačí ľahké poklopkanie alebo jemný náraz a rameno zareaguje.

"Pokožku dokončíme a vyrobíme prototyp robota celkom obaleného senzormi, ktorý bude po novom interagovať so svojím prostredím. Tento stroj si všimne, keď ho potľapkáte po chrbte... dokonca aj v tme," povedal Mittendorfov školiteľ Gordon Cheng.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu