Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Miniatúrny robot sa chystá na 230 km triatlonu

Robot Evolta
Robot Evolta (Zdroj: whatworldnews.com)

TOKIO - Maličký japonský robot Evolta, ktorý už úspešne vystúpil na útesy Grand Canyonu a absolvoval legendárne vytrvalostné automobilové preteky 24 hodín Le Mans, má pred sebou ďalší ambiciózny cieľ. Je ním povestný triatlon Ironman na Havaji, napísala dnes agentúra Reuters.

Robota, ktorý má zhruba veľkosť ľudskej ruky a podobá sa detskej hračke, čaká na jednej z najťažších triatlonových tratí sveta v súlade s pravidlami tohto športového odvetvia plávanie, jazda na bicykli a beh, oznámila dnes firma Panasonic, z ktorej dielne robot pochádza.

"Tento závod je nesmierne náročný aj pre trénovaných športovcov, ale domnievam sa, že stojí zato to skúsiť," vyhlásil konštruktér robota Tomotaka Takahaši. "Robot bude na trati čeliť mnohým útrapám, ale ja verím, že ich prekoná a uspeje," dodal.

Počas závodu robot prejde približne 230 kilometrov, čo musí dokázať za týždeň (168 hodín). Športovcom zaberie zdolanie rovnakej vzdialenosti desaťkrát kratšiu dobu.

"Evolta dosahuje len desatinu výšky dospelého človeka, takže sme usúdili, že mu závod zaberie desaťkrát viac času," vysvetlil Takahaši.

Pre tri disciplíny je zelenobiely robot vybavený tromi rôznymi telami - jedno je usadené na miniatúrnom bicykli, ďalšie je umiestnené v kruhovej obruči a podopreté zadným kolesom a posledné má rozpažené ruky a spočíva na plutve.

Práve plavecká podoba robota predstavovala pre konštruktérov najväčšiu výzvu. "Musel som vymyslieť, ako zabezpečiť, aby bol robot vode odolný," povedal Takahaši.

Kým tradičný Ironman sa koná na Havaji začiatkom októbra, robot vyrazí na trať 24. októbra. Batérie, ktoré robot nesie na chrbte a ktoré budú v Japonsku na predaj od 21. októbra, je možné údajne až 1800-krát dobiť. Medzi ďalšie rekordy, ktoré Evolta prekonal, patrí napríklad jeho 500-kilometrový pochod zo súčasnej japonskej metropoly Tokia do historického hlavného mesta Japonska Kjóta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu