Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné: Lekári ožarovali ženu, aj keď bola tehotná!

Sarah so zdravým synčekom Jakeom
Sarah so zdravým synčekom Jakeom (Zdroj: SWNS)

LONDÝN/BRATISLAVA - Sarah Bestová (30) sa stala prvou Britkou, ktorá porodila po rádioterapii a chemoterapii počas tehotenstva. Zatiaľ čo jej rakovinové bunky ničila radiácia, inžinieri okolo jej vypuklého bruška postavili na ochranu dieťatka vyše 11 centimetrov hrubý a 1,5 tony vážiaci štít.

Sarah bola vo štvrtom mesiaci so svojím prvým dieťaťom, keď lekári zistili, že má rakovinu v ústach. Hoci chirurgovia odstránili nádor, choroba sa rozšírila do lymfatických uzlín a Angličanka potrebovala ožarovanie, čím by mohla riskovať zdravie svojho nenarodeného synčeka.

Inžinieri preto vybudovali dômyselný štít, ktorý budúcu mamičku chránil pri každodennom 20-minútovom ožarovaní vo fakultnej nemocnici v Coventry. Po rádioterapii nasledovala chemoterapia, ktorá mala zabrániť návratu rakoviny.

Po vybratí liečby Sarah dúfala, že si ešte do pôrodu chvíľku oddýchne, ale synček jej nedal vydýchnuť. Na svet sa rozhodol prísť o päť týždňov skôr a vážil čosi cez dve kilá. Pre šťastnú mamičku je však najdôležitejšie to, že má doma zdravé dieťatko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu