Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci zasadili úder skeptikom: Otepľovanie Zeme nie je výmysel!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

LOS ANGELES - Vedecké správy o globálnom otepľovaní, ktoré konštatujú, že teplota na Zemi v posledných dvoch storočiach kontinuálne stúpa, sú vierohodné a založené na overiteľných údajoch. S týmto záverom vystúpila nezávislá skupina odborníkov z univerzity v Berkley, ktorá sa do výskumu na poli klimatických zmien pustila potom, čo boli ich kolegovia obvinení z toho, že v záujme teórie o otepľovaní planéty zámerne skresľujú informácie.

Takzvaný klimatický škandál čiže climategate vypukol v roku 2009 pred zasadnutím medzinárodnej klimatickej konferencie v Kodani. Neznámi hackeri vtedy na internete zverejnili korešpondenciu klimatológov naznačujúcu manipuláciu s dátami. Najväčšiu úlohu v škandále hrali odborníci z Klimatickej výskumnej jednotky Východoanglickej univerzity. Médiá si na základe ich e-mailov vyvodili, že upravovali grafy teplôt z posledného tisícročia tak, aby to bolo v súlade s teóriou o otepľovaní.

Vedci všetky obvinenia odmietli a trvali na tom, že informácie o ich údajnom pochybení vznikli kvôli vytrhnutiu ich slov z kontextu. Pre odborníkov, ktorí sa k teórii o globálnom otepľovaní stavajú skepticky, však bol tento škandál vodou na mlyn.

Skupinu vedcov v kalifornskom Berkley dal dokopy fyzik Richard Muller, ktorý do svojho projektu získal ďalšiu desiatku kolegov vrátane čerstvého nositeľa Nobelovej ceny za fyziku Saula Perlmuttera. Činnosť skupiny financovali najmä organizácie, ktoré s teóriou o globálnom otepľovaní nesúhlasia.

"Veľmi ma znepokojilo, že skupina (na Východoanglickej univerzite) zakrývala rozporuplné dáta. Vo vede je potreba všetky problémy s analýzami úprimne zdieľať," povedal BBC profesor Muller.

Vedci pri svojej práci čiastočne používali nové metódy a nové dáta, vrátane klimatických záznamov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a britskej štátnej meteorologickej služby Met Office. Došli však k prakticky rovnakým záverom ako ich kritizovaní britskí kolegovia.

"Najväčším prekvapením bolo, že výsledky sa navlas podobali hodnotám otepľovania, ktoré predtým zverejnili ostatné tímy v USA a vo Veľkej Británii. To potvrdzuje, že tieto štúdie boli vypracované starostlivo a že ich údajná zaujatosť, o ktorej hovorili skeptici, závery nijako závažne neovplyvnila," zhrnul Muller.

Tím z Berkley vyvrátil aj ďalšiu častú námietku odbornej verejnosti, ktorá hypotézu o globálnom otepľovaní neprijíma. Skeptici často namietajú, že údaje o zvyšovaní teplôt sú ovplyvnené tým, že sa množstvo meteorologických staníc za posledné roky stalo súčasťou rastúcich miest. Predtým stanice stáli skôr v neobývaných oblastiach, v mestách je ale teplota kvôli ľudskej činnosti vždy o niečo vyššia. Na univerzite v Kalifornii ale došli k tomu, že otepľovanie potvrdzujú dáta z mestských aj z vidieckych staníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu