Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Extrémnych horúčav bude stále viac, varujú vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON/UGANDA - V tomto storočí takmer určite pribudne období rekordných horúčav a zrážky aj cyklóny budú kvôli zmenám klímy pravdepodobne silnejšie. V najnovšej správe Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC) vedci OSN preto vyzývajú štáty, aby sa na väčšie výkyvy počasia začali pripravovať.

Bez dostatočných príprav by sa niektoré časti sveta mohli stať neobývateľné, upozornili vedci v dnes zverejnenej správe.

Podľa agentúry AP sa rizikami vyplývajúcimi z klimatických zmien vedecký panel vyznamenaný Nobelovou cenou zaoberal vôbec prvýkrát. Medzi vedcami panovala zhoda, že extrémne počasie sa bude vyskytovať aj naďalej. Pravdepodobnosti výskytu rôznych javov sa ale líšili podľa toho, s akým scenárom emisií skleníkových plynov výskumníci počítali. Práve rastúce množstvo skleníkových plynov v atmosfére spôsobené činnosťou človeka stojí podľa vedcov za niektorými výkyvmi počasia.

Podľa expertov tak "prakticky určite" vzrastie dĺžka, frekvencia alebo intenzita období horúčav. Podľa jedného scenára sa vo väčšine častí sveta ku koncu 21. storočia budú vlny horúčav, ktoré prichádzali skôr každých 20 rokov, vyskytovať každé dva roky. Teploty počas nich do 40 rokov pravdepodobne stúpnu o jeden až tri stupne Celzia a do konca storočia o dva až päť stupňov. Záležať má na regióne a vývoji emisií škodlivých plynov. Výnimkou majú byť oblasti vo veľkej nadmorskej výške. Tam a v tropických oblastiach ale naopak pravdepodobne pribudne výdatných zrážok.

"Pravdepodobne" podľa PCC znamená dvojtretinovú a vyššiu šancu. Tropických cyklónov pravdepodobne ubudne, ale tie, ktoré sa utvoria, zrejme budú ničivejšie. Zhoršiť sa majú tiež suchá a ďalej bude stúpať hladina morí a oceánov, čo vzbudzuje obavy malých ostrovných štátov.

Oblasť Stredomoria, strednej Európy, strednej časti Severnej Ameriky a niektorých ďalších častí sveta vedci varujú pred možnosťou úpornějších období sucha z dôvodu menších zrážok a straty vody odparovaním z pôdy aj rastlín.

Otázky klímy a kroky na obmedzenie emisií skleníkových plynov budú na programe kľúčového summitu o klíme, ktorý začína za desať dní v Durbane v Juhoafrickej republike. Zúčastniť sa ho má 200 delegátov z celého sveta. Podľa agentúry Reuters sa ale prelomové rozhodnutie čakať pravdepodobne nedá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu