Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Klimatológ varuje pred globálnym otepľovaním: Katastrofy sa blížia!

ilustračné foto
ilustračné foto

DURBAN - Popredný svetový klimatológ varoval, že globálne otepľovanie prinesie hrozby pre človeka a stúpajúce finančné náklady, obmedzenie emisií uhlíka však prinesie celý rad pozitív.

Indický klimatológ Rádžendra Pačaurí, ktorý predsedá Medzivládnemu panelu o klimatických zmenách (IPCC), na klimatologickej konferencii OSN v juhoafrickom Durbane menoval celý rad možných katastrof. Hoci nespomenul konkrétny termín, naznačil, že už sa míňa čas na zastavenie vypúšťania skleníkových plynov.

Vlny horúčav, s ktorými sa v súčasnosti stretávame raz za 20 rokov, sa budú koncom 21. storočia vyskytovať každý druhý rok, varoval Pačaurí. Pobrežným oblastiam a ostrovom hrozí v dôsledku globálneho otepľovania zaplavenie, africké poľnohospodárstvo závislé od dažďa klesne na polovicu a mnohé druhy zaniknú. Do desiatich rokov stúpne o 250 miliónov počet ľudí, ktorí zápasia s nedostatkom vody.

Čoraz častejšie katastrofy vyvolané počasím prinášajú veľkú finančnú záťaž. Niektoré chudobné krajiny investujú až 90 percent svojho štátneho dlhu, aby sa vyrovnali s následkami búrok, sucha a záplav. "Mnohým dopadom je možné sa vyhnúť, zredukovať ich alebo oddialiť znížením emisií," zdôraznil Pačaurí.

Stabilizácia koncentrácií dusíka v atmosfére by spomalila hospodársky rast o 0,12 percenta ročne, ale odrazilo by sa to v zlepšení zdravia, ale tieto náklady by boli kompenzované lepším zdravím, vyššou energetickou bezpečnosťou a zabezpečením potravín.

Slovenskú delegáciu na 17. konferencii zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy a 7. stretnutí strán Kjótskeho protokolu povedie 3. decembra minister životného prostredia József Nagy, ktorý vystúpi aj s oficiálnym prejavom počas rokovaní na najvyššej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu