Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pomýlili sa?! Vedci zrazu tvrdia, že mobily rakovinu nespôsobujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Používanie mobilného telefónu nijako nezvyšuje riziko ochorenia rakovinou. S týmto povzbudivým záverom prišli dánski vedci, ktorí minulý týždeň zverejnili výsledky rozsiahleho výskumu, do ktorého sa zapojilo 350 000 ľudí.

Aj predchádzajúce štúdie väčšinou ukazovali, že súvislosť medzi používaním mobilu a vznikom mozgových nádorov zrejme neexistuje. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však tento rok varovala, že o neškodnosti elektromagnetického žiarenia z mobilných prístrojov ešte neexistuje dosť dôkazov. Mobily preto spolu s kávou, chloroformom alebo olovom stále figurujú na zozname potenciálnych karcinogénov, ktorý WHO zostavuje.

Skupina bádateľov z dánskeho Inštitútu pre epidemiológiu rakoviny v Kodani pracovala s úctyhodnou vzorkou populácie: zhromaždila údaje o 350 000 ľuďoch starších ako 30 rokov, ktorí mali uzatvorenú zmluvu na mobilné služby s niektorou z telekomunikačných spoločností. Ich zdravotný stav, najmä s ohľadom na výskyt rakovinových nádorov, sa potom porovnával so zdravotným stavom ľudí, ktorí mobil nemajú. Vedci sa zamerali na obdobie medzi rokmi 1990 a 2007.

Medzi 358 403 vlastníkmi mobilných telefónov objavili 356 prípadov ľudí, ktorí trpeli vnútrolebečným nádorom, a ďalších 846 osôb, ktoré ochoreli rakovinou nervového systému. Podiel pacientov s týmto typom rakoviny bol pritom rovnaký u oboch skupín - u tých, ktorí mobil vlastnia, aj u tých, ktorí ho nepoužívajú. Riziko rakoviny sa nezvýšilo ani u ľudí, ktorí s mobilom žijú už dlhšiu dobu, 13 a viac rokov.

Debata o škodlivosti mobilov prebieha už približne dvadsať rokov od chvíle, kedy sa začali vo väčšej miere používať. Dánsky výskum je ale jedným z najsilnejších argumentov, ktoré podporujú tézu o nezávadnosti telefónov. "Tieto výsledky sú zatiaľ najzávažnejším dôkazom, že mobily zrejme riziko nádorov mozgu a centrálneho nervového systému nezvyšujú," uviedla Hazel Nunnová, vedúca úseku zdravotných informácií v britskej súkromnej organizácii pre výskum rakoviny Cancer Research.

Na druhej stranu oslovení odborníci priznávajú, že istotu o tom, že mobily zdraviu neškodia, zatiaľ nemajú. Dôsledky vplyvu elektromagnetického žiarenia sa môžu prejaviť až po dlhšej dobe a dostatočné informácie o zdravotnom stave ľudí, ktorí mobil používajú desiatky rokov, nie sú k dispozícii.

Počet užívateľov mobilných telefónov na celom svete stále rastie, v súčasnosti ľudia užívajú celkovo päť miliárd telefónnych prístrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu