Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivá prognóza: Výskyt rakoviny sa do 2030 zvýši o 75 percent!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: symptoms-of-cancer.net)

LONDÝN - Počet nádorových ochorení by do roku 2030 na celom svete mohol stúpnuť o 75 percent. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) v Lyone a Americkej spoločnosti pre rakovinu (ACS), ktorú dnes zverejnil odborný časopis The Lancet Oncology.

Vedci nárast nových prípadov rakoviny vysvetľujú zvýšením počtu svetovej populácie a jej starnutím, ale aj šírením životného štýlu spojovaného s chorobou v rozvíjajúcich sa krajinách.

Na Zemi dnes žije sedem miliárd ľudí. V roku 2030 by to malo byť už 8,3 miliardy. Prípady ochorenia rakovinou ale podľa štúdie porastú podstatne rýchlejšie. Kým v roku 2008 ňou trpelo 12,7 milióna ľudí, v roku 2030 by to malo byť 20,3 milióna. V najchudobnejších krajinách by pritom počet nových prípadov zákerného ochorenia mohol stúpnuť až o 93 percent. Kampane proti šíreniu chorôb ako malária alebo AIDS tu môžu viesť k tomu, že ľudia tu budú žiť dostatočne dlho na to, aby sa u nich mohli zhubné nádory rozvinúť.

Dobrá správa aspoň je, že ubudnúť by malo zhubného bujnenia spôsobovaného vírusmi alebo parazitmi, teda napríklad rakoviny krčka maternice alebo pečene. Tento pokles ale vraj preváži nárast prípadov spájaných s nezdravou životosprávou, fajčením a popíjaním alkoholu, ako rakovina pľúc, hrubého čreva, konečníka, prsníka alebo prostaty. Zvýši sa aj počet ľudí zomierajúcich na rakovinu. Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi chorobe podľahlo 7,6 milióna ľudí, za 18 rokov to podľa odhadov bude 13,2 milióna chorých.

Vedci vo svojich odhadoch vychádzali z databázy Globocan zachytávajúcej ochorenia rakovinou v 184 krajinách sveta. Šéf štúdie Freddie Bray z IARC zároveň pripustil, že registre v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike zachytávajú necelú desatinu obyvateľstva a tak sa v dátach vyskytli určité nezrovnalosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu