Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vesmírom sa rúti obrí asteroid s horou vyššou ako Everest!

Asteroid Vesta
Asteroid Vesta (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ/BRATISLAVA - Údaje z americkej medziplanetárnej sondy Dawn odhalili ďalšie zaujímavé skutočnosti o asteroide Vesta. Krátermi posiate monštrum je jedným z najväčších kozmických telies svojho druhu v našej slnečnej sústave a na jeho povrchu sa nachádza hora, pri ktorej pozemský Mount Everest vyzerá ako trpaslík.

"Rovnako ako Zem, Mars, Venuša a Merkúr má aj Vesta na povrchu prastaré čadičové prúdy lávy a vo vnútri veľké železné jadro," uviedol hlavný výskumník misie Chris Russel.

Hoci je Vesta nepochybne obrovský, nejde o najväčší asteoid v našej sústave. Prvenstvo v tomto merítku patrí telesu Ceres, ku ktorému má sonda doraziť v roku 2015.

Podľa vedcov však Zemi bezprostredné nebezpečenstvo stretu nehrozí. "Riziko, že skutočne veľký asteroid dopadne na Zem skôr, než by sa nám ho podarilo objaviť a varovať obyvateľov, sa podstatne znížilo," hovorí americký astrofyzik Tim Spahr.

Vesta je najväčším kozmickým telesom v pásme asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Sonda Dawn je na ceste vesmírom už štyri roky a zdolala 2,8 miliardy kilometrov. Rozpočet misie odhadla NASA na 466 miliónov dolárov.

Asteroid Vesta

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu