Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Okolo Zeme sa prerútil obrí asteroid, rýchlosťou 50-tisíc km/h!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: cosmored.it)

WASHINGTON - Asteroid 2005 YU55 sa dnes o 0:28 SEČ priblížil k Zemi na vzdialenosť 325 088 kilometrov. Teleso s priemerom 400 metrov podľa astronómov nepredstavovalo pre našu planétu pri svojom súčasnom prelete žiadne nebezpečenstvo. Bolo to prvýkrát od roku 1976, kedy sa podobne veľký asteroid natoľko priblížil k Zemi.

Astronómovia priblíženie asteroidu vítajú, pretože im umožňuje priamo zo Zeme pozorovať toto vesmírne teleso a zistiť jeho vlastnosti. Niektoré observatória v Spojených štátoch pri príležitosti preletu asteroidu usporiadali celonočné akcie, pri ktorých ponúkali dospelým i deťom možnosť sledovať pohyb telesa a dozvedieť sa niečo o asteroide všeobecne.

V našich zemepisných šírkach však podmienky pre sledovanie asteroidu neboli dobré. Podľa Miloša Tichého z juhočeského observatória na Kleti sa teleso pohybovalo v utorok o 21:00 tesne nad obzorom a o 22:00 zapadlo. Asteroid bol len minimálne svietivý a oblohu navyše presvetľoval Mesiac pred splnom, čo pozorovanie vo väčšej miere sťažilo.

Asteroid sa okolo našej planéty prehnal rýchlosťou 50-tisíc kilometrov za hodinu a dostal sa na 0,85 vzdialenosti Zem - Mesiac. Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nepredstavoval pre planétu žiadne nebezpečenstvo a nemal ani pozorovateľný gravitačný vplyv.

Astronómovia z Purdueovej univerzity v Indiane napriek tomu prepočítali, aké následky by mala prípadná zrážka podobne veľkého telesa zo Zemou. Ak by zasiahlo pevninu, vytvorilo by tu kráter o priemere 6,5 kilometra hlboký asi 500 metrov. Ak by sa zrútilo do oceánu, vyvolalo by vlny cunami vysoké 20 metrov.

NASA sleduje vyše 8000 vesmírnych telies, ktoré sa na svojej dráhe môžu priblížiť k Zemi. Medzi nimi je aj 830 asteroidov s priemerom väčším ako jeden kilometer. Žiadny z nich ale nepredstavuje v dohľadnej budúcnosti pre našu planétu nebezpečenstvo.

Asteroid 2005 YU55

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu