Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA zistila: Zem môže zničiť tisícka blízkych asteroidov!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: blippitt.com)

SAN FRANCISCO - V blízkosti Zeme je asi tisícka asteroidov dostatočne veľkých na to, aby mohli na našej planéte v prípade nárazu napáchať katastrofické škody. Zistil to prieskum Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), napísala agentúra Reuters.

V rámci projektu, ktorý je známy ako Spaceguard (Vesmírny ochranca), nariadil Kongres v roku 1998 vesmírnej agentúre vyhľadať 90 percent objektov v blízkosti Zeme, ktoré majú v priemere kilometer alebo viac. Výskum, ktorý teraz skončil, zmapoval 93 percent takých telies, povedala na konferencii amerického zväzu geofyzikov astronómka Amy Mainzerová, ktorá pracuje v pasadenskom laboratóriu NASA.

Vedci používali nedávno vyslúžilý širokouhlý infračervený teleskop WISE, ktorý pátral po bežne neviditeľných vesmírnych objektoch a ďalekých galaxiách. Astronómovia tiež v blízkosti Zeme objavili asi 20.500 menších asteroidov.

Predchádzajúce štúdie odhadovali, že existuje asi 36-tisíc až 100-tisíc telies, ktoré majú v priemere 100 metrov. "Aj tie môžu uštedriť poriadnu ranu," povedala Mainzerová. Avšak dodala, že podobný "náraz nie je veľmi pravdepodobný".

Dopady veľkých asteroidov sa ale v minulosti už stali. Asteroid alebo kométa s priemerom piatich až desiatich kilometrov narazil do Zeme pred 65 miliónmi rokov. Zrážka vyvolala celosvetové klimatické zmeny, ktoré viedli k vyhynutiu dinosaurov a ďalších zvierat.

"Vieme, že niečo tak veľkého by mohlo vyhladiť takmer celý život na Zemi," vysvetlila Mainzerová.

Vedci teraz využívajú archivované pozorovania WISE, aby označili potenciálne nebezpečné telesá, ktorých obežná dráha je do vzdialenosti 7,4 milióna kilometrov od Zeme. Doteraz ale podľa Reuters neexistuje plán, čo robiť v prípade, že sa objaví asteroid v kolíznom kurze so Zemou.

Bývalý astronaut Rusty Schweickart a šéf spoločnosti B612 Foundation, ktorá sa zaoberá predvídaním a predchádzaním katastrofickým dôsledkom asteroidov, ale začiatkom novembra vyhlásil, že ľudstvo má k dispozícii technologické možnosti, aby sa uchránilo pred dopadom asteroidu.

Tou najlepšou je podľa neho vyslanie robotickej sondy, ktorá asteroid vychýli z dráhy. Ďalšou možnosťou je použiť hrubú silu, teda vystreliť zneškodňujúcu raketu. Existuje tiež koncept nazývaný "zrkadlová včela", kedy roj minidružíc nasmeruje pomocou zrkadiel slnečný svit do jedného bodu telesa, čím ho zahrejú a vyvolajú vyparovanie, teda akýsi raketový pohon asteroidu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu