Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Unikátne zábery horiaceho satelitu: Trosky sa možno nikdy nenájdu!

Satelit vstúpil do atmosféry
Satelit vstúpil do atmosféry (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Trosky americkej vedeckej družice UARS, ktorá zostúpila v sobotu ráno do atmosféry, kde sa rozpadla, sa možno nikdy nepodarí nájsť. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predpokladá, že skončili v Tichom oceáne. Presné miesto, ako ani čas dopadu pozostatkov satelitu veľkého ako autobus sa im však určiť nepodarilo.

UARS sa po 20 rokoch vrátil na Zem, keď v sobotu medzi 5:45 a 6:45 SELČ zostúpil do atmosféry. Aj keď väčšia časť zariadenia zhorela v atmosfére, podľa vedcov mohlo na Zem dopadnúť spolu 26 kusov trosiek v celkovej hmotnosti 500 kilogramov. Ich rozptyl pri dopade odhadli na približne 500 míľ.

Ešte predtým však UARS podľa výpočtov NASA preletela ponad východné pobrežie Afriky, Indický oceán, Tichý oceán, ponad severnú Kanadu a severnú časť Atlantického oceánu smerom na západné pobrežie Afriky. "Keďže nepoznáme miesto vstupu do atmosféry, nevieme, kde by sa trosky mohli nachádzať," povedal Nicholas Johnson odborník NASA z Johnson Space Center v Houstone. "Možno to nebudeme vedieť nikdy," dodal.

Takmer šesť ton vážiaca UARS dlhá 10,7 metra a s priemerom 4,5 metra je jedným z najväčších vesmírnych zariadení, ktoré nekontrolovane klesli do atmosféry a zrútili sa na Zem. Stále však ide iba o pomerne malý objekt oproti 75-tonovej vesmírnej stanici Skylab, ktorej trosky dopadli na Zem v roku 1979. V roku 2001 sa do Tichého oceánu zrútila 135-tonová ruská vesmírna stanica Mir. Vtedy však išlo o riadený zostup.

UARS vypustili do vesmíru v roku 1991 a z prevádzky ju vyradili po ukončení misie v roku 2005. Družica dovtedy skúmala chemické zlúčeniny získané v ozónovej vrstve, robila výpočty týkajúce sa vetra a teploty v stratosfére, ako aj prísun energie pochádzajúcej zo Slnka. Satelit postupne vplyvom zemskej príťažlivosti strácal svoju výšku. Šanca, že by jedna z trosiek UARS po rozpade v atmosfére mohla zasiahnuť človeka, bola 1:3200.

Družica preletela ponad väčšinu našej planéty, pričom sa pohybovala v rozpätí od 57 stupňov severnej do 57 stupňov južnej šírky. UARS bola jedným z asi 20-tisíc vyradených vesmírnych zariadení nachádzajúcich sa na orbite Zeme. Objekt podobnej veľkosti zostúpil do atmosféry asi pred rokom.

Trosky satelitu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu