Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nefunkčný satelit dopadol do oblasti Kanady, Afriky a oceánov

Satelit UARS
Satelit UARS

WASHINGTON - Americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA) čaká na potvrdenie, že časti nefunkčného amerického satelitu dopadli na Zem. Trosky pravdepodobne spadli do oblasti Kanady, Afriky a oceánov. Úlomky mali dopadnúť v sobotu v čase medzi 5:45 a 6:45 SELČ.

"Satelit vtedy prelietal ponad Kanadu a Afriku a vzdialené časti Tichého, Atlantického a Indického oceánu. Hrozba pre verejnosť bola minimálna," uvádza NASA vo vyhlásení s tým, že úrad čaká na potvrdenie miesta dopadu, o čom bude informovať. Na pátraní po troskách spolupracuje NASA s americkým ministerstvom obrany.

Americký satelit, ktorý do vesmíru v roku 1991 vyniesol americký raketoplán Discovery, mal približne veľkosť autobusu a jeho hmotnosť prekračovala šesť ton. Väčšina z neho po vstupe do atmosféry zhorela, no takmer 30 častí malo Zem zasiahnuť a hmotnosť niektorých z nich dosahovala aj 160 kilogramov.

Jeho úlohou bolo sledovanie chemických látok v atmosfére. Postupne však strácal výšku a jeho činnosť bola ukončená v roku 2005. Družica UARS je oveľa menšia ako 123-tonová ruská orbitálna stanica Mir, ktorá zhorela v atmosfére v roku 2001, pričom jej pád nespôsobil žiadne škody.

Aktualizované informácie zverejňuje NASA na stránke http://www.nasa.gov/uars.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu