Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrozba z vesmíru: Na Zem sa rúti ďalší satelit a bude ich viac!

Satelit Rosat
Satelit Rosat (Zdroj: nasa)

PRAHA/BRATISLAVA - Len čo si obyvatelia Zeme vydýchli, že pád nefunkčného satelitu UARS nespôsobil žiadne väčšie škody, je tu ďalšia a možno oveľa väčšia hrozba. Už na konci októbra zrejme vstúpi do atmosféry dva a pol tonový nemecký teleskop Rosati, napísal portál novinky.cz.

Hoci je nemecký satelit menší, predstavuje väčšie riziko. Časopis New Scientist uviedol, že má odolný tepelný štít, a preto je možné, že odolá vysokým teplotám, ktoré vzniknú pri prelete atmosférou.

Rosati vypustili v roku 1990 s pomocou NASA a prestal fungovať v roku 1999. Nemá žiadny pohonný systém a nedá sa s ním manévrovať. Navyše jeho trajektória sa nedá presne určiť.

Svoju úlohu zohrá predovšetkým slnečná aktivita, ktorá silne ovplyvňuje podmienky vo vrchných vrstvách atmosféry a do maxima má vstúpiť v roku 2013.

Podľa Hugha Lewisa z University of Southampton nemáme očakávať dážď satelitov. Ide o súbeh, ktorý ovplyvňuje aj skutočnosť, že v 90. rokoch narástla frekvencia vypúšťania satelitov na obežnú dráhu a jednoducho im končí životnosť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu