Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NASA má dôkazy: Američania naozaj pristáli na Mesiaci!

Stopy po pristátí astronatov na Mesiaci Zobraziť galériu (5)
Stopy po pristátí astronatov na Mesiaci (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americká sonda, ktorá obieha okolo Mesiaca, urobila doteraz najostrejšie fotografie stôp a odpadu, ktorý tam zanechali astronauti z programu Apollo počas návštev z rokov 1969-1972.

Robotická sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) sa dostala dosť blízko, aby mohla sledovať trasu astronautov počas vychádzok po Mesiaci. Fotografie ukazujú tiež stopy po mesačnom vozidle a dokonca plecniaky, ktoré tam astronauti nechali pred návratom na Zem.

Fotografie urobili pred dvoma týždňami z výšky 21-24 kilometrov nad povrchom. Na záberoch vidieť miesta pristátí Apolla 12, 14 a 17. Zábery poskytujú jasnejšie rozlíšenie medzi predmetmi vytvorené človekom a mesačnými skalami. Najlepšie zábery sú z poslednej mesačnej misie Apollo 17 z decembra 1972, ktorej velil Eugene Cernan, astronaut so slovenskými koreňmi.

Cernan v e-maile agentúre AP napísal, že prostredníctvom fotografie sa mohol vrátiť do tých dní, "tentoraz s trochou nostalgie a sklamania".

"Nostalgia preto, lebo tie výnimočné dní sú s láskou vryté do mojej pamäte, a sklamanie preto, že to vyzerá, že počas dní, ktoré mi na tejto planéte zostávajú, sa tam nevrátime," napísal.

LRO zábery povrchu mesiaca urobil aj pred dvoma rokmi, tie boli však z výšky 48 a 96 kilometrov a oveľa nejasnejšie.

Hlavný vedec projektu LRO geológ Mark Robinson povedal, že stopy, ktoré na Mesiaci nechali astronauti, sú veľmi zreteľné. Pravdepodobne to potrvá desať až sto miliónov rokov, kým zapadnú prachom, uviedol.

Fotky zverejnili pár dní po premiére sci-fi filmu Apollo 18 a pred vypustením dvoch sond na skúmanie gravitácie Mesiaca, ktoré NASA plánuje na štvrtok.

Stopy austronautov na Mesiac

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu