Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za výtržnosti v Británii môže podľa vedcov látka v mozgu!

Výtržníci v Británii rabujú obchody a ničia domy i autá
Výtržníci v Británii rabujú obchody a ničia domy i autá

CARDIFF - Najnovšia vedecká štúdia odhalila jednu z možných príčin masívnych nepokojov, ktoré sa momentálne dejú v Londýne a iných anglických mestách. Podľa odborníkov z Univerzity v Cardiffe za to okrem iného môže aj chemická látka v mozgu!

Výskum tvrdí, že niektorí muži sú náchylnejší na podnecovanie násilia a výtržníctva, pretože "ich mozgy sú impulzívnejšie". Spôsobuje to nedostatok látky v ich tele, ktorá pomáha správanie udržiavať pod kontrolou.

Vedcom sa totiž podarilo odhaliť spojenie medzi impulzívnosťou a hladinou neuromediátora GABA (Kyselina gama-aminomaslová, ktorá umožňuje prenos signálov medzi neurónmi, pozn. red.). Jednotlivci, u ktorých je úroveň tejto chemickej látky nižšia, majú tendenciu byť agresívnejší a reagujú unáhlenejšie ako ostatní.

Štúdie sa zúčastnilo tridsať vysokoškolských študentov, ktorým hladinu GAB-y zmerali pomocou špeciálneho skenu. Taktiež museli vyplniť dotazníky, v ktorých odpovedali na otázky o rôznych aspektoch svojho správania.

Výsledky dokázali, že účastníci s vyššou hodnotou chemickej látky menej unáhlene reagujú na stres či silné emócie a sú všeobecne pokojnejší. Naproti tomu muži s nižšou hladinou GAB-y sa ukázali ako útočnejšie typy, ktoré častejšie pijú alkohol a berú drogy.

"Je zrejmé, že to, ako sa ľudia správajú, je výsledkom pôsobenia viacerých faktorov, akými sú napríklad genetické predispozície, sociálne prostredie, ale i enviromentálne faktory. My sme zistili, že medzi ne patrí aj koncentrácia chemickej látky GABA v mozgu," uviedol vedúci výskumu Frederic Boy. 

Výsledky štúdie zverejnili vo vedeckom magazíne Biological Society.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu