Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Londýn upratujú dobrovoľníci, škody za desiatky miliónov

Demonštranti za sebou zanechali poriadnu spúšť
Demonštranti za sebou zanechali poriadnu spúšť (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Po vlne nočných násilností v Londýne sa o upratovanie neporiadku často starajú sami obyvatelia britskej metropoly, ktorí sa organizujú, podobne ako výtržníci, cez internet. Dnes sa v postihnutých štvrtiach zišlo niekoľko stoviek Londýnčanov, aby po vyčíňaní demonštrantov upratali, napísala agentúra DPA.

Dobrovoľníci k zvolávaniu upratovacích akcií využívajú komunikačné siete Twitter a Facebook. Založili si ale aj webovú stránku riotcleanup.com, ktorá slúži ako informačný rázcestník.   Ľudia tu však zanechávajú aj varovania pred plánovanými výtržnosťami.
 
"Myslime na zajtrajšok. Prvým krokom je prejaviť ústretovosť voči susedom, ktorí našu pomoc potrebujú," napísal na internete jeden z londýnskych dobrovoľníkov.
 
K pomocníkom sa okrem obyčajných ľudí hlásia aj niektorí prominentní umelci a hudobníci. Podľa organizátorov vyslyšalo do popoludnia výzvy niekoľko stoviek ľudí z celej metropoly. Niektoré miestne reštaurácie na oplátku poskytli týmto dobrovoľným upratovacích čatám bezplatnú stravu.
 
Doterajšie tri noci nepokojov v Londýne a ďalších britských mestách si vyžiadali materiálne škody vo výške desiatok miliónov libier. Dnes to oznámilo združenie britských poisťovní (ABI) s tým, že ide zatiaľ len o hrubý odhad, ktorý sa ešte môže zmeniť. Skrátka neprídu ani tí drobní podnikatelia, ktorí neboli proti násilnostiam poistení, pretože zo zákona môžu odškodnenie požadovať od polície, napísala agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu