Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výtržnosti sa presunuli do Manchestru a Nottinghamu, Londýn pokojný

Nepokoje v Británii Zobraziť galériu (9)
Nepokoje v Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MANCHESTER - Upokojenie v Londýne, ale veľké problémy v niektorých ďalších veľkých mestách - tak vyzerala situácia v Británii štvrtú noc od nepokojov vyvolaných štvrtkovým zastrelením černošského mladíka políciou. Najhoršia situácia bola v Manchestri, ktorý v utorok večer zasiahli najväčšie násilnosti za posledných 30 rokov.

Od začiatku nepokojov, ktoré si zatiaľ vyžiadali jeden ľudský život, zadržala polícia už vyše 1100 ľudí a len v Londýne vzniesli obvinenia proti 167 osobám, vrátane jedného jedenásťročného chlapca. V Londýne zjavne zabrala ukážka sily, pre ktorú sa rozhodol predseda vlády David Cameron, keď v utorok vyslal do ulíc 16 tisíc policajtov, o 10 tisíc viac ako deň predtým. V meste vládol pokoj, aj keď napätie bolo zjavné.

Podľa Garryho Shewana, policajného zástupcu z Manchestru páchajú násilnosti ľudia, ktorí nemajú dôvod protestovať. "Sú to iba kriminálnici, ktorí teraz behajú na slobode," vyhlásil. "Nemajú dôvod demonštrovať, neobjavil sa žiadny spúšťací impulz," uviedol. Občania boli vyzvaní, aby dôkladne premýšľali, na ktorú stranu sa pripoja. Upozornil, že polícia má k dispozícii dostatok nahrávok z kamier a ráno prikročí k zatýkaniu.
    

V Salforde na predmestí Manchestru sa násilníci v utorok večer vlámali do niekoľkých obchodov a zapálili niekoľko áut. Vyplienili jednu samoobsluhu a potom ju zapálili. Napadli aj kameramana BBC a novinárov z ďalšej televízie ITN. Rovnako skupina mladých výtržníkov zaútočila na auto rozhlasu BBC. V centre mesta niekoľko stoviek násilníkov bojovalo s políciou a rozbilo niekoľko výkladov.
    

Do utorkovej polnoci zatkli 47 ľudí. Podľa Shewana už polícia začala preberať kontrolu nad centrom mesta. Pripustil tiež, že policajné zložky boli zaskočené rozmerom násilia.
    

V Nottinghame zapálila policajnú stanicu na Canning Circus skupina asi 30 až 40 ľudí pomocou molotovových kokteilov, oznámila tamojšia polícia. Požiar už uhasili a polícia zatkla osem ľudí.
    

Londýn je podľa posledných informácií pokojný. Ulice mesta, kde bolo rozmiestnených 16 tisíc policajtov, sú zatiaľ väčšinou pokojné, ale podľa AFP je znateľné napätie.
    
   
Nové nepokoje vypukli v Liverpoole, zasiahnutý bol tiež Birmingham a v menšej miere Reading, Oxford a Milton Keynes. V Birminghame a na jeho predmestiach policajti zadržali 109 osôb.

Nepokoje vypukli v sobotu v Londýne po tom, čo sa v londýnskej štvrti Tottenham konal pokojný pochod, požadujúci po polícii podrobnosti k smrti Marka Duggana, zastreleného vo štvrtok v noci pri policajnej kontrole černošských gangov. Keď sa ich Dugganova rodina nedočkala, pokojný protest prerástol do násilia, ktoré eskalovalo po celom Londýne až do utorkového rána a v ďalších britských mestách.
    

Podľa informácií agentúry AP avizovala krajná pravica vyslanie tisícov svojich členov do ulíc Lutonu k údajnému odstrašeniu výtržníkov. Vodca Britskej obrannej ligy Stephen Lennon vyhlásil, že už príslušníci organizácie hliadkujú v uliciach a počas dňa by k nim mali pribudnúť ďalšie stovky. "My nepokoje zastavíme - polícia ich evidentne nie je schopná zastaviť," vyhlásil. Ako pripomína AP, hnutie bolo zmieňované v súvislosti s inšpiráciou pre nórskeho atentátnika Andersa Behring Breivika.
    

Scotland Yard v utorok večer oznámil, že za tri dni nepokojov sa v Londýne zranilo 111 policajtov a päť policajných psov.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu