Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Objavili jednoduchý recept, ako sa neprejedať!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí v reštauráciách používajú väčšie vidličky, skonzumujú menej ako tí, ktorí si jedlo naberajú menším príborom. Prišla na to trojica výskumníkov na juhozápade Spojených štátov amerických.

Kým väčšina predchádzajúcich štúdií sa zameriavala na pomer porcie jedál a toho, koľko človek skonzumuje, Arul Mishra, Himanshu Mishra a Tamara Masters sa pozreli na súvislosť medzi veľkosťou príboru a váhou skonzumovaného jedla.

Vo vybraných talianskych reštauráciách posadili za stoly ľudí, ktorým dali dve rozličné súpravy príborov - jedna bola o 20 percent väčšia ako štandardná a druhá naopak o dvadsať percent menšia ako klasická. Po tom, ako ľudia dojedli obedy a o čosi neskôr večere, v kuchyni zvážili zvyšné jedlo. Na základe týchto porovnaní prišli na to, že konzumenti s menšími vidličkami, zjedli paradoxne viac ako tí s väčšími vidličkami.

Dôvodom, prečo ľudia v reštauráciách zjedia viac, ak používajú menšie vidličky, je podľa autorov štúdie ten, že ich primárnou motiváciou v podniku je zahnať hlad a pri používaní menšej vidličky a teda naberaní menšej porcie jedla sa im zdá, že tento cieľ dosahujú veľmi pomaly.

V konečnom dôsledku tak rýchlejšie naberajú jedlo, len krátko ho prežúvajú a ihneď si naberajú ďalšiu porciu. Naopak, ľudia s väčšími vidličkami jedlo prežúvajú dlhšie a trávia ho postupne, následkom čoho zaženú hlad skôr. Výsledky tohto prieskumu publikoval magazín Journal of Consumer Research.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu