Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ostrov dlhovekosti: Žijú na ňom najstarší ľudia!

Dedina Armenistis na ostrove Ikaria
Dedina Armenistis na ostrove Ikaria (Zdroj: wikimedia)

ATÉNY - Na ostrove Ikaria v Egejskom mori žije desaťkrát viac deväťdesiatročných ľudí než vo zvyšku Európy. Štúdia kardiológov z Aténskej univerzity, predstavená tento týždeň, podľa agentúry AFP odhalila tajomstvo dlhovekosti Ikarianov - siesta, ryba, káva, zelenina a olivový olej.

Ikaria je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa nachádza vysoké percento veľmi starých ľudí, ďalšími sú Sardínia, jeden horský región na Kostarike, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii.

"Zatiaľ čo vo zvyšku Európy je iba 0,1 percenta ľudí starších 90 rokov, na Ikarii to v roku 2009 bolo 1,1 percenta," uviedla Christina Chrysohoová, jedna z autoriek štúdie. Je tomu tak aj napriek skutočnosti, že nebezpečenstvo vysokého tlaku, cholesterolu či cukrovky je rovnaké ako vo zvyšku Grécka, dodal ďalší spoluautor Christos Pitsavos. Na Ikarii sa tieto faktory ale objavujú neskôr, uviedol.

Aké je teda tajomstvo dlhovekosti? Spočíva v tradičnom spôsobe života, ktorý zahŕňa jedlo bohaté na zeleninu, ryby, olivový olej, denne dve šálky gréckej kávy, ktorá je prevarená a obsahuje viac antioxidantov, a tiež pravidelnú siestu. Vedci ale uznávajú, že istú úlohu zohráva aj genetika. Rodičia tých, ktorí sa objavili v štúdii, sa tiež dožili veľmi vysokého veku. Vďaka teplej klíme a veľkému množstvu svetla miestni obyvatelia netrpia depresiou, uvádza štúdia.

"Od 60. rokov sa veľa hovorilo o stredomorskom a krétskom životnom štýle, spojenom so zdravím a nízkou chorobnosťou. Čo však už pre Krétu neplatí, lebo 60 percent Kréťanov trpí nadváhou. Celková miera obezity v Grécku je 20 percent," uviedla Chrysohoová.

Kréťania už nežijú tradičným spôsobom, Ikaria je jedným z najodľahlejších ostrovov, kde žijú veľmi malé komunity s dobre ukotvenými rodinnými zvyklosťami, dodáva ďalší člen tímu podieľajúci sa na vypracovaní štúdie Christodoulos Stafanadis.

Podčiarkuje tiež, že dobrému zdraviu sa starí ľudia tešia vďaka pravidelnej fyzickej a sexuálnej aktivite. Jedna z osemdesiatročných dám, ktoré sa zúčastnili výskumu, mala zlomené rebrá po "trochu akrobatických roztopašnostiach", poznamenal Stafanadis.

Výskum bol realizovaný od júna do októbra 2009 na 1420 obyvateľoch ostrova, z ktorých viac ako 13 percent bolo starších ako 80 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu