Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Objavili najväčšieho vinníka priberania na váhe!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

LOS ANGELES - Hľadáte vinníka priberania na váhe, ktorý každoročne posunie jej ručičku o neúprosné kilo hore? Potom je podľa amerických vedcov treba ukázať prstom na zemiakové lupienky. Tie prispievajú k metle nadváhy najväčšou mierou; viac než sladké malinovky, cukrovinky a zmrzlina. A príčinou je prinajmenšom čiastočne ono staré reklamné klišé: Jeden nie je nikdy dosť.

"Sú veľmi chutné a majú veľmi dobrú štruktúru. Ľudia si zvyčajne nevezmú jeden alebo dva lupienky. Zjedia celý sáčok," povedal agentúre AP odborník na obezitu F. Xavier Pi-Sunyer z newyorského lekárskeho centra.

To, čo jeme, a koľko toho skonzumujeme, má na dlhodobé priberanie oveľa väčší vplyv než cvičenie a väčšina ostatných zvykov či zlozvykov, tvrdí nová veľká štúdia vedcov z Harvardovej univerzity.

Podľa nej je kľúčom k pochopeniu obezity voľba stravy. Hlavné posolstvo: jesť viac ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a orieškov. Obmedziť zemiaky, červené mäso, sladkosti a malinovky. "Neexistuje žiadne kúzlo pre kontrolu váhy," povedal jeden z autorov štúdie, doktor Frank Hu. "Strava a cvičenie sú pre prevenciu priberania dôležité, ale strava jednoznačne hrá väčšiu úlohu."

Autori štúdie analyzovali zmeny v strave a životných návykoch u 120.877 ľudí z troch dlhodobo bežiacich lekárskych výskumov. Všetci boli zamestnancami v zdravotníctve a na začiatku neboli obézni. Ich váha sa merala každé štyri roky po dve desaťročia a pravidelne vypĺňali dotazníky týkajúce sa svojej stravy.

Počas 20 rokov priemerne pribrali o takmer osem kilogramov. Počas každého štvorročného obdobia voľba stravy prispela zhruba dvoma kilogramy navyše. Cvičenie u tých, ktorí sa mu venovali, ubralo takmer kilogram.

Diétnym prehreškom s najhoršími účinkami na váhu sa ukázali byť zemiakové lupienky nasledované zemiakovými hranolčekmi, ktoré sú väčšou kalorickou bombou než ostatné úpravy zemiakov - varené, pečené či tlačené. Sladkosti, dezerty, zmrzlina, limonády sladené cukrom a alkohol, to všetko posúvalo u sledovaných osôb váhu hore, zatiaľ čo priaznivý efekt malo ovocie a zelenina, rovnako ako ďalšie nespracované potraviny bohaté na vlákninu, po ktorých sa človek cíti sýtejšie.

Na váhe však priberali aj tí, ktorí sú zvyknutí vysedávať denne pri televízore, tí ktorí prestali fajčiť, alebo tí, ktorí spali menej alebo viac ako šesť až osem hodín denne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu