Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V ruinách mesta objavili vzácne sochy s hieroglyfmi

Jednej zo sôch chýba hlava Zobraziť galériu (3)
Jednej zo sôch chýba hlava

MEXIKO - Mexickí archeológovia objavili dve 1300-ročné vápencové sochy mayských bojovníkov s vytesanými hieroglyfickými nápismi.

K unikátnemu nálezu došlo v ruinách bývalého mayského mesta Toniná v štáte Chiapas na juhu Mexika. Vedci očakávajú, že objav vrhne nové svetlo v rámci výskumu obdobia súmraku civilizácie Mayov.

Sochy v životnej veľkosti zobrazujú zajatých bojovníkov, ktorí sedia s prekríženými nohami a rukami zviazanými za chrbtom. Úplne sa dochovala len jedna zo sôch, zatiaľ čo druhej chýba hlava. Podľa nápisov vytesaných na bedrových rúškach a hrudi ide o zajatcov z mesta Copán, ktorí boli rituálne obetovaní počas osláv víťaznej bitky v Tonine okolo roku 695 n.l.

Nálezy predstavujú materiálny dôkaz aliancie mayských miest Copán a Palenque proti kráľovstvu Toniná v dlhoročnej vojne o kontrolu okolia strategickej rieky Usumacinta (688-714 n.l.), ktorá dnes tvorí hranicu medzi Mexikom a Guatemalou.

Mnohí experti sa domnievajú, že k postupnému úpadku civilizácie Mayov po roku 820 n.l. mohli prispieť vnútorné rozbroje medzi jednotlivými mestskými štátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu