Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Našli kostru najväčšieho vačkovca, vážil tri tony

diprotodon optatum
diprotodon optatum

SYDNEY - Austrálski vedci objavili kostru obrovského prehistorického vombata, ktorý žil na Zemi pred 2 miliónmi rokov. Odborníci nález z farmy v štáte Queensland radia k najvýznamnejším v austrálskej histórii, pretože kostru prehistorického bylinožravca sa prvýkrát podarilo nájsť v celku.

Profesor Mike Archer z Univerzity Nového Južného Walesu nález označuje za výnimočný. "Našli sme najväčšieho vačkovca, akého poznáme," povedal BBC o asi tri tony vážiacom zvierati, ktorého veľkosť odborníci prirovnávajú k nosorožcovi.
 
Nájdenú kostru prevezú do inštitúcie Riversleigh Fossil Centre. Vedci dúfajú, že by sa v okolí farmy v severnom Queenslande, kde ju objavili, mohol nachádzať rozsiahly "cintorín" ďalších prehistorických obrov.

Druh diprotodon optatum bol na území dnešnej Austrálie široko rozšírený ešte v dobe pred 50 000 rokmi, keď tam prišli prví ľudia. Odborníci sa domnievajú, že práve oni, alebo zmeny klímy, stoja za vyhynutím týchto obrovských vačkovcov.

 
Prehistorickí bylinožravci boli predchodcami dnešných vombatov (vombatus ursinus), ktorí v priemere dorastajú do dĺžky jedného metra a vážia 20 až 35 kilogramov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu